Medi ambient

badalona

Badalona culmina la transformació en parc d'un antic abocador

El parc de la Mediterrània, amb una extensió de 35 hectàrees, és el més gran de Badalona

El mateix espai on durant la dècada dels setanta i part dels vuitanta s'acumulaven les deixalles domèstiques procedents de tots els municipis del Barcelonès Nord acull actualment el parc de la Mediterrània. Es tracta del parc amb més extensió de Badalona i, amb els seus 200 metres d'altura sobre el nivell del mar, constitueix un mirador privilegiat del litoral de les comarques del Barcelonès i el Maresme. Els treballs de condicionament de l'espai, que han inclòs una revegetació i la millora dels drenatges, han culminat després d'anys d'actuacions. Ara el repte és fer que cada cop sigui més conegut i utilitzat pels badalonins.

El parc de la Mediterrània, conegut també de forma popular amb el nom de parc de l'Abocador, ocupa una superfície de 35 hectàrees i es troba al barri de les Guixeres, a cavall entre el cementiri de Sant Pere i el terme municipal de Montgat. Ara s'han acabat els treballs per condicionar l'espai consistents en una ampliació de la vegetació de la zona, la millora dels sistemes de drenatge pluvials per minimitzar l'erosió i la rehabilitació i la remodelació de les àrees de descans per als visitants. També s'ha actuat sobre les xemeneies que hi ha distribuïdes pel parc i que s'ocupen del filtratge dels gasos que generen els residus que hi ha enterrats i del sistema d'emmagatzematge dels lixiviats, que són els residus en forma de líquid que s'originen a partir de la descomposició dels residus sòlids i les filtracions d'aigua a través dels residus. En el cas de les xemeneies, s'han retirat la majoria de les que hi havia perquè s'ha comprovat que estaven inactives a causa del llarg període de temps que porta clausurat l'abocador i, actualment, només en queden quatre. També s'han tancat al trànsit rodat alguns camins secundaris per evitar que s'hi facin abocaments incontrolats. Una part de les millores s'han fet aprofitant materials reciclats com ara residus de la indústria siderúrgica i compost tractat procedents de residus municipals que s'ha barrejat amb terra, tal com explica Joan Miquel Trullols, director de serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, segons el qual aquesta actuació “és la darrera fase prevista i ara el que s'anirà fent és el manteniment de la zona i el control dels lixiviats”. Les actuacions han tingut un cost de 204.000 euros i han estat finançades íntegrament pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

Un espai poc conegut

Un cop acabats els treballs de millora, cal que el parc sigui més utilitzat. En aquest sentit, avui és un dels parcs més desconeguts de la ciutat i el veïnat que en fa més ús és resident al barri de Pomar, a tocar dels accessos al parc. La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Badalona, Mercè Rius (CiU), explica que es plantegen la possibilitat d'organitzar alguna activitat, de manera conjunta amb l'associació de veïns i veïnes del barri, de cara a la tardor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia