Medi ambient

Montsià

Godall produirà biogàs a partir de purins i gallinassa

L'empresa Ecosolar CB projecta dues plantes de 500 kW cadascuna que també fabricaran adobs orgànics

La inversió inicial és de cinc milions i es planteja fer sis plantes més al territori

Els purins deixaran de ser aviat un maldecap per als ramaders de la comarca del Montsià, on hi ha més de cent seixanta mil porcs que generen 350.000 litres de residus ramaders. Fa anys que s'està treballant en el tema i finalment una empresa, Ecosolar CB, ha fet un pas endavant i està a punt d'executar dues plantes de biogàs de 500 kW cadascuna que produiran llum a partir del gas metà generat per la fermentació de residus ramaders (purins i gallinassa principalment), encara que no es descarten altres matèries primes com ara la sansa de l'oliva. Les plantes s'instal·laran en dues parcel·les de tres i dues hectàrees respectivament situades al terme municipal de Godall, a tocar de la carretera d'Ulldecona a Tortosa.

Cada instal·lació ocuparà uns deu mil metres quadrats i disposarà de dos o més digestors (els magatzems on fermenten els residus). Cada dia entraran 130 metres cúbics de residus ramaders i vegetals. De fet, l'empresa ja ha signat un contracte a quinze anys amb una vintena de ramaders de la zona per fer-se càrrec del seu pla de dejeccions ramaderes i assegurar-se el subministrament de purins.

La inversió inicial és de cinc milions d'euros (2,5 per planta), però més enllà de la generació d'electricitat a partir del biogàs, l'empresa aposta per la màxima eficiència i preveu separar la fracció líquida de la sòlida. “La venda d'energia no és rendible per si sola, depèn de les primes, per això busquem altres sortides”, explicava Jesús Royo, gerent d'Ecosolar. Així, la fracció sòlida servirà per fabricar adob orgànic i humus en hivernacles, un mètode innovador. I la líquida s'emmagatzemarà en dues basses de 15 milions de litres.

Cada dia es preveu generar 230.000 litres d'aigua nitrogenada òptima per al reg. Per això, l'empresa està treballant per constituir una comunitat de regants amb els propietaris de les finques veïnes per subministrar-los aquesta aigua.

L'empresa ja té el permís d'obres de l'Ajuntament de Godall. Només li falta la llicència ambiental. Les previsions del gerent són que aquestes dues plantes puguen estar en funcionament a final del 2012, a tot tardar.

Projecte ambiental sostenible

L'alcalde de Godall, Paco Miró, també president del Consorci per al Desenvolupament Econòmic i l'Interès del Montsià, valorava molt positivament el projecte d'Ecosolar. “Ens soluciona un problema que arrosseguem des de fa molts anys”, apuntava Miró tot destacant també que el nou viver d'empreses que comparteixen la Galera i Godall està a punt de finalitzar i que Ecosolar serà una de les primeres empreses que s'hi instal·laran. Però el projecte d'aquesta empresa va més enllà de les dues plantes de Godall, ja que també ha signat un contracte amb l'associació Ramaders Units del Montsià (RUM) per impulsar sis plantes més com les de Godall a altres municipis del Montsià i del Baix Ebre i que servirien per reaprofitar els 350.000 litres de purins que els ramaders associats a la RUM generen a l'any. L'horitzó amb què treballen està fixat en el 2015 i es fan sis plantes per estalviar el cost d'haver de transportar els purins per carretera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.