Medi ambient

segrià

El trànsit privat a Lleida fa 880.000 quilòmetres diaris

El pla de mobilitat per al 2017 busca ampliar els desplaçaments a peu, en bici i el transport públic

Inversió de 5 milions en 6 anys per millorar la circulació

Els camins escolars, la principal petició

El transport privat fa cada dia a Lleida uns 255.000 viatges (dels quals 83.000 són de no residents), que equivalen a uns 880.000 per les vies interiors de la ciutat, una xifra molt alta i que ara l'Ajuntament vol intentar reduir amb el pla de mobilitat que té una vigència fins al 2017.

Els estudis fets en els darrers dos anys xifren aquest trànsit en vehicle privat en un 44,8% del total i l'objectiu a assolir en sis anys és d'una disminució de sis punts fins al 38,8%. L'escenari per al 2017 planteja, en canvi, un augment dels desplaçaments a peu o en bicicleta que augmentaria poc, del 45,6% al 47,7% i un més alt creixement del transport públic, que passaria del 9,6% actual al 13,5% en aquest període.

Aquests canvis, junt amb programes de seguretat viària, millores urbanístiques als carrers i canvis en el servei d'autobusos urbans haurien d'afavorir aquest tomb en la tendència actual i reduir la contaminació atmosfèrica i també la del soroll, segons la Paeria.

El transport privat domina, per ara, a Lleida i sembla poc aprofitat, ja que només viatgen 1,19 ocupants per vehicle.La seva velocitat mitjana, segons els estudis, és de 31,1 km/h, mentre que els autobusos urbans tenen una mitjana de 12 km/h, és a dir, menys de la meitat. Per tant, per millorar freqüències de pas a les parades i guanyar en rapidesa, una de les mesures que es planteja la Paeria és l'ampliació del carril bus, que ara és gairebé testimonial a les rambles Ferran i Francesc Macià. La idea és anar implantant aquest espai reservat per al transport públic a la primera anella o ronda de circumval·lació de Lleida. El carril, a més, podria ser usat també per bicicletes i motos.

El pla xifra el total de desplaçaments a la ciutat de Lleida en 566.000 i la bicicleta és, per ara, el menys utilitzat, ja que només suposa el 0,8% dels viatges per la ciutat, uns 3.800 desplaçaments diaris.

El transport públic, per la seva banda, ha millorat gràcies als títols i abonaments. Sobretot per la gratuïtat del servei per a infants, joves i part dels jubilats i per la integració tarifària, que ha permès millorar la xarxa de servei interurbà i connectar-la amb la urbana.

Per tant, Lleida suma uns 7.000 milions d'usuaris anuals del bus urbà i uns altres dos milions usen els autocars interurbans.

Aquesta diagnosi ha permès engegar un debat entre entitats i particulars i obrir un període de participació per elaborar les propostes d'actuació.

Aquestes serien un pla de seguretat viària i la detecció dels punts “negres” de la xarxa de la ciutat. També la creació de camins segurs per a escolars, una de les principals demandes del procés participatiu. Igualment es faran més espais de prioritat per a vianants, sobretot al centre, així com més zones 30 de velocitat reduïda. Per a la bicicleta es reclama connectar els diferents carrers que ja tenen carril bici per afavorir itineraris complerts, així com ampliar els aparcaments i estudiar la possibilitat d'implantar el Bicing.

També es revisaran les línies de bus, la ubicació de parades i es millorarà la connexió amb altres transports, com el ferrocarril. Una altra idea és fomentar el vehicle compartit.

Tot plegat, amb un cost de 5 milions d'euros, a invertir entre el 2012 i el 2017.

13,5
per cent dels usuaris
hauria d'usar el transport públic a Lleida el 2017, quatre punts més que actualment.
3.800
desplaçament en bici
es fan cada dia a Lleida, tot i que la xifra només suposa el 0,8 dels viatges urbans.
31,1
quilòmetres per hora
de velocitat mitjana dels vehicles privats que circulen per l'interior de la ciutat.

Més cotxes que a Barcelona per cada mil habitants

Lleida té menys vehicles per cada mil habitants que a Tarragona i Girona, però més que a Barcelona. La diagnosi sobre la mobilitat de Lleida, encarregada per la Paeria a una consultora, conclou que la capital catalana suma 584 vehicles per cada mil habitants, dels quals 376 són turismes. Girona encapçala aquesta classificació amb 706 vehicles i 478 turismes per cada miler de veïns i a Tarragona són 460 turismes i un total de 644 vehicles per cada 1.000 habitants.

A Lleida, segons l'estudi, són 625 vehicles i 435 turismes per miler de ciutadans. Segons els autors de l'estudi, aquestes xifres tenen una equivalència amb els índexs que tenen capitals europees com Madrid, Berna, Frankfurt o Munic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.