Medi ambient

Vallès Occidental

Veïns d'abocadors reclamen el final del model d'ecoparcs

Plataformes del Vallès i el Bages s'uneixen per pressionar perquè es canviï el model de gestió de residus

Diverses plataformes de veïns del Vallès i el Bages creades per mostrar el seu rebuig a abocadors, dipòsits controlats de residus i incineradores han decidit unir esforços per reclamar a les administracions que abandonin l'actual model de gestió de residus i apostin pel model europeu, l'objectiu del qual és prohibir els abocadors i fomentar el residu zero.

La plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, la de l'abocador de Can Fatjó dels Aurons (Sant Cugat, Bellaterra i Cerdanyola), Salvem Callús, la dels abocadors de Rubí i la Plataforma Antiincineració de Montcada van fer dissabte una primera trobada a Sant Cugat per començar a compartir problemes comuns i explorar col·laboracions futures, que també tindran el suport de veïns de Vacarisses i de la plataforma Vallès Net, per pressionar les administracions.

Asseguren que les fórmules d'enterrar i incinerar els residus són obsoletes i alerten que, si la Comissió Europea finalment presenta propostes abans del 2014 per prohibir gradualment els abocadors fins al 2020, com van aprovar els eurodiputats fa pocs dies, s'incrementarà la pressió d'empreses que estan al darrere dels molts projectes de nous dipòsits de residus –Puigfel SA, TMA-Grupo F. Sánchez i Efienergia– perquè s'aprovi com més aviat millor el pla d'infraestructures per a la gestió de residus municipals.

Lamenten que l'actual legislació catalana no prohibeixi que els abocadors se situïn en nuclis urbans i que no hi hagi estudis fiables sobre el seu impacte en la salut.

El Parlament declara Can Planas sòl contaminat

Els vuit vots en contra de CiU no van poder evitar que la comissió de Territori del Parlament aprovés la resolució presentada per ERC que insta l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a declarar la zona de 18 hectàrees de l'antic abocador de Can Planas, a Cerdanyola, sòl contaminat. La proposta, igual que l'aprovada en el ple de Cerdanyola per unanimitat, en reclama la restauració, descontaminació i recuperació ambiental. Els nou vots d'ERC, ICV-EUiA, el PSC, el PP i Ciutadans van permetre tirar-la endavant. CiU va condicionar el seu vot favorable a l'admissió d'una esmena per esperar a tenir els resultats d'un segon estudi ja encarregat, la qual no va prosperar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.