Medi ambient

medi ambient

No a la MAT denunciarà el govern per incompliments

Ha encarregat un estudi a un equip de topògrafs per demostrar que al tram Bescanó-Santa Llogaia no es respecten les distàncies de seguretat acordades

No a la MAT denunciarà la Generalitat per falsedat documental i atemptat contra la salut pública per l'“incompliment” del document pel qual el govern català i els ajuntaments van acordar el novembre del 2009 canviar més del 50% del traçat de la línia de 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia. En aquell document s'assegurava que “aquestes variants redueixen l'impacte visual i acompleixen les distàncies recomanades, que són de 500 metres respecte als nuclis de població i de 100 metres en el cas de cases aïllades”. No a la MAT vol demostrar que això és “totalment fals” i ha contractat un equip de topògrafs, que ja va mesurar el cap de setmana passat in situ les distàncies entre les torres construïdes i les cases. Concretament, es va començar el replantejament per la zona de Sant Gregori, i després es va continuar pels nuclis de Cartellà, la Vileta, Montcal, Olivars, Tomet, Medinyà, Fellines, Llampaies, Vilajoan, Ermedàs i, finalment, Vilamorell.

El portaveu de No a la MAT, Joan Martí, explica que volen tenir “un document fet per especialistes” per presentar-lo com a prova de l'incompliment de les distàncies de seguretat tant en la denúncia que faran contra la Generalitat com en el contenciós que ja hi ha interposat al Tribunal Suprem contra el projecte executiu. També es presentarà al Síndic de Greuges.

La plataforma afirma, a més, que el traçat original que anava paral·lel al TAV sí que complia les distàncies de seguretat, i que la Generalitat va “imposar” en aquell acord un canvi de traçat per passar a “un altre corredor en què s'incompleixen” les distàncies. “Amb l'agreujant, que, tot i ser-ne coneixedors”, afirmen que sí que s'acompleixen, denuncien en el seu blog a internet.

Tot i que la llei estatal estableix la distància mínima en només 7 metres, la Generalitat i Red Eléctrica afirmen que es respecten les distàncies acordades de 500 metres en el cas de nuclis de població i 100 metres en el de cases aïllades. No a la MAT reclama un mínim de 400 metres per banda, també per a les cases aïllades, “per una qüestió de salut”, explica Martí, que insisteix que “hi ha casos en què no es respecten ni els 100 metres”.

LA XIFRA

500
metres
és la distància recomanada de les torres respecte als nuclis de població, i 100 metres, en les cases aïllades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.