Infraestructures

Infraestructures

Figueres es compromet a tenir resolt un nou model ferroviari l'any 2015

Les infraestructures de transport i mobilitat són l'eix principal d'un pla d'actuació municipal 2012-2015 que inclou 440 accions per als propers tres anys

Un dels principals reptes que l'equip de govern de Figueres es fixa d'aquí al 2015 és culminar el nou model ferroviari que ha de permetre la supressió dels passos de nivell al centre de la ciutat. L'objectiu queda fixat en el Pla d'Acció Municipal (PAM) 2012-2015 que es va presentar ahir. El PAM, però, no tanca el debat sobre la manera d'aconseguir-ho, ja que aquest nou pla ferroviari té dues possibles alternatives: una única estació intermodal a Vilafant amb la construcció de la pota nord de la variant ferroviària, o bé el manteniment de les dues estacions fent parcialment subterrànies les vies i l'estació del tren convencional. Cada una d'aquestes possibilitats generarà dinàmiques de recuperació urbana i econòmica diferents per a la ciutat de Figueres.

Pel que fa a infraestructures ferroviàries, el PAM també recull la necessitat d'una ronda est ferroviària de mercaderies per a la potenciació del centre integral de mercaderies el Far-Vilamalla. La modernització de les infraestructures i la mobilitat de la ciutat comportarà també per millorar la circumval·lació de la de l'àrea urbana de Figueres i el PAM aposta preferiblement pel desdoblament de l'NII i de la variant de Borrassà i Ordis. Entre els altres projectes de la xarxa de carreteres també destaquen la necessària millora de la C-260 al pas de Vilatenim, l'execució de l'accés nord a l'autopista AP-7, l'impuls al projecte de construcció d'un túnel sota el castell de Sant Ferran i la prolongació de la C-31 fins a l'estació de ponent.

Les infraestructures ferroviàries i de carreteres, només són una part del pla d'actuació municipal 2012-2015 que Marta Felip, primera tinenta d'alcalde del consistori de Figueres, va presentar ahir. Aquest full de ruta, que recull 440 accions que s'hauran de dur a terme en els propers anys, és una llista dels objectius i les accions que s'hauran de dur a terme per assolir la modernització de la ciutat d'aquí a final del mandat. Les 440 accions fixen els grans eixos de l'acció de govern en tots en els àmbits de la ciutat (cultural, econòmic, comercial o urbanístic), i vénen reagrupades en cinc grans apartats: Figueres ciutat creativa i d'oportunitats, ciutat dels detalls, ciutat de les de les persones, ciutat verda, i ciutat amb una administració més propera, austera i eficient.

Obert a la participació

En certs àmbits de fet, algunes d'aquestes accions ja s'han iniciat o fins i tot concretat: per exemple amb l'obertura recent de l'aparcament del passeig Nou o la inauguració ahir de les obres d'urbanització del centre històric. Queda molt per fer, però tot i avançant que l'objectiu era complir amb la totalitat dels objectius fixats en el PAM, Marta Felip va avisar que les accions s'hauran de prioritzar i adaptar en funció de les possibilitats pressupostàries.

El pla d'acció municipal –que serà sotmès a l'aprovació del ple la setmana que ve– també vol ser un “exercici de transparència i de participació ciutadania”: serà penjat al web del municipi perquè els veïns puguin valorar-lo, i si s'escau, suggerir alguns accions més que voldran afegir a les 440 proposades.

Reurbanització al nucli antic de la ciutat

Ahir van ser inaugurades oficialment les obres de reurbanització del carrer Canigó, carrer Muralla i plaça de les Patates, que formen part del pla d'intervenció integral del centre històric de Figueres. Les obres que van començar el setembre passat van servir per transformar la façana nord del centre històric amb l'objectiu d'aconseguir que els vianants hi tinguin prioritat respecte als vehicles. Amb les obres, els dos carrers i la plaça s'han convertit en una a plataforma única, sense voreres. Les obres a la plaça de les Patates han posat al descobert part de la muralla altmedieval de la ciutat que l'Ajuntament va decidir deixar visible, pel seu grau d'interès, ja que és la única que es conserva del recinte fortificat de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.