Infraestructures

patrimoni

El Bisbat farà una actuació urgent a la basílica de Castelló

Diu que no es pot afrontar tota la reforma de cop i que es farà per fases

S'està fent un estudi de l'estat de l'edifici

El Bisbat de Girona farà una actuació urgent a la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, després que s'hagi detectat que l'edifici té problemes estructurals greus i hi ha perill que caigui. Fonts del Bisbat han assegurat que s'ha encarregat un informe tècnic per determinar quina és l'actuació més urgent, ja que en aquest moment “no es pot afrontar tota la inversió de cop”, han assegurat.

Un cop estigui acabat aquest estudi, que ja s'està fent, el Bisbat afrontarà l'actuació que corre més pressa, un cop rebut el vistiplau del Departament de Cultura de la Generalitat.

El rector de la parròquia, mossèn Ferran, també va confirmar ahir que ha rebut una carta del Bisbat en què li comuniquen que es farà una inversió per consolidar l'estructura de l'edifici, tot i que no especifica per on es començarà a actuar. “És una molt bona notícia que s'hi impliquin el Bisbat i l'Ajuntament de Castelló perquè fins ara ningú havia fet res”, va dir mossèn Ferran. El rector hi afegia que entén que la situació econòmica actual no permet una rehabilitació completa. “Em sembla molt raonable que ara es faci una part i quan millori la situació econòmica es faci la resta”, va assegurar. També mostrava la seva satisfacció per la notícia l'alcalde de Castelló, Xavi Sanllehí, que recordava que la urgència de l'actuació implica consolidar el campanar, sobretot. Calcula que la inversió podria ser d'uns 60.000 o 70.000 euros. “L'informe determinarà si amb això n'hi haurà prou o no”, hi va afegir.

La promesa del Bisbat arriba després que es fes públic fa un mes que un informe de l'aparellador de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries alertava que la basílica de Santa Maria té “problemes estructurals que podrien provocar el col·lapse” de l'església, i també que hi ha “perill per a vianants i feligresos”. El mateix informe determinava que l'actuació que cal fer a l'església és “urgent”. En aquell moment, tant el rector com l'alcalde mostraven la seva preocupació per l'estat de l'edifici.

LES XIFRES

2
milions d'euros
és el que es calcula que costaria una reforma integral de tota la basílica de Santa Maria.
70.000
euros
podria costar una intervenció d'urgència al campanar de la basílica, el més malmès de l'estructura.

Els mals de l'edifici gòtic

El rector de la parròquia i l'alcalde van informar fa uns dies de l'estat de degradació en què es troba la basílica, i temen per l'edifici gòtic, construït entre el segle XIII i el XIV. Els danys més importants són al campanar, on fins i tot hi ha columnes apuntalades, i als arcbotants que sostenen la nau central, que estan reforçats amb totxanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.