Sense - El Punt

Rajoy no dóna treva i exigeix més austeritat territorial

Imposa una reordenació del mapa competencial per evitar duplicitats

Mariano Rajoy ha decidit començar per endreçar les finances dels territoris on governa el PP i ahir va cridar a files tots els seus dirigents autonòmics per demostrar que ni tan sols als seus dóna treva. A l'exigència d'una major austeritat i d'un control rigorós del dèficit, el futur president espanyol ha decidit afegir la congelació del compromís d'aplicar una moratòria perquè els governs puguin pagar en el termini de deu anys –i no amb els cinc actuals– els diners que l'Estat va pagar de més als territoris en els exercicis 2008 i 2009. Rajoy va citar tots els seus quadres autonòmics a una reunió a Madrid per plantejar-los que Europa mira de reüll els governs territorials i que, si no s'estrenyen encara més el cinturó, resultarà impossible fer els deures i complir el que s'exigeix a l'Estat des de fora.

Abans d'entrar a la trobada, alguns presidents celebraven amb entusiasme l'anunci fet a primera hora del matí pel membre de la direcció del partit, Juan Manuel Moreno, que Rajoy, com a contrapartida, els garantiria un ajornament del pagament del deute. La vicepresidenta, Joana Ortega, va aprofitar-ho per reclamar que la moratòria s'estengui també als ajuntaments catalans, que avui, i amb un deute de gairebé 800 milions d'euros, estan a punt del col·lapse.

Pel que fa a la Generalitat, l'ajornament suposaria un important baló d'oxigen, ja que cada any paga 623 milions pels diners avançats de manera errònia per l'Estat en concepte d'IVA, IRPF i impostos especials. Sense l'ajornament, el govern català ha de tornar prop de 2.500 milions fins al 2015.

A la reunió d'ahir, els barons territorials del PP no van dir res sobre aquesta moratòria ni sobre un hipotètic avançament del fons de competitivitat, una croada d'Artur Mas contra el govern de Zapatero, a la qual es van afegir les autonomies més riques del PP. Davant del cap ningú no va badar boca.

Estat dels comptes

A la sortida, però, el dirigent del partit i candidat a la Junta d'Andalusia, Javier Arenas, matisava que, pel que fa a l'ajornament a deu anys, Rajoy no en dirà res fins que no conegui l'estat exacte de les finances de l'Estat. Tot plegat s'abordarà, doncs, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF); la primera que convoqui el nou govern espanyol i en la qual també tindran veu Catalunya i altres territoris no governats pel PP.

Ahir, el missatge que va voler llançar Rajoy era un altre de ben diferent: més austeritat, obligatorietat de fixar per llei el sostre de despesa territorial i, sobretot, l'eliminació fulminant de duplicitats en la prestació de serveis bàsics que es produeix bàsicament entre l'àmbit autonòmic i el municipal. Des del PP s'insistia, però, que en cap cas s'ha plantejat la devolució de competències a l'Estat. De fet, només la madrilenya Esperanza Aguirre plantejava obertament treure's del damunt responsabilitats.

LA DATA

19.12.2011
Debat d'investidura.
Rajoy ha pogut avançar la compareixença al Congrés i el dia 22 ja serà el president espanyol.

Amaiur i UPD són “desiguals”

Amb una aplicació estricta del reglament del Congrés, ni Amaiur ni UPD compleixen els requisits per tenir grup propi. Però el PP està disposat a fer una excepció, però només amb la formació de Rosa Díez. Segons assenyalava ahir Esteban González Pons, “sóc partidari que la igualtat s'entengui en el fet de tractar de manera desigual els desiguals”; és a dir, que UPD disposi de veu pròpia a la cambra espanyola, mentre que la formació basca s'haurà de resignar a anar a parar al mixt, en el qual l'assignació econòmica i, sobretot, la visibilitat de la coalició basca quedarà molt reduïda. Amaiur, de fet, haurà de compartir grup i repartir el seu temps amb ERC, BNG, Coalició Canària, Geroa Bai, Foro Asturias i Compromís. En total, 17 diputats amb diferents sensibilitats que disposaran de pocs minuts per a les seves intervencions. El PP ja s'ha posat en contacte amb Rosa Díez per avançar-li que és possible que amb UPD –cinc diputats– es faci els ulls grossos. Però en el cas d'Amaiur –set diputats– ni tan sols els rebran per comunicar-los que amb ells no es faran excepcions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.