Comunicació

Reivindicant Conxita Badia

El 33 emet el documental de la besnéta de l'artista, una de les grans oblidades de la música catalana del segle XX

El 33 reivindica avui la figura d'una de les grans oblidades de la música catalana del segle XX, la cantant de lied (cançó poètica) i pianista Conxita Badia, amb l'emissió d'un documental firmat per la besnéta de l'artista en què es recupera també una part de la memòria històrica i cultural de Catalunya. És l'estrena televisiva de Conxita Badia no existeix (22.33 h), un documental que va ser seleccionat a final d'octubre per competir en la secció oficial del Festival Internacional In-Edit de Documental Musical de Barcelona i que va ser l'element central d'un acte de reconeixement a la figura de l'artista que es va fer el 20 de novembre al Palau de la Música.

Eulàlia Domènech (la Jonquera, 1978), que ha treballat com a guionista de documentals culturals i històrics de TVC, s'estrena com a directora resseguint l'intens periple vital de la seva besàvia, a qui no va arribar a conèixer i de qui vol entendre'n la màgia i redescobrir-ne l'art. Badia va ser definida com a excepcional soprano i pianista per crítics, músics i personalitats d'arreu que la van conèixer a mitjan segle passat, però majoritàriament és desconeguda avui dia, a causa principalment de la Guerra Civil i l'exili posterior. Domènech assenyala, però, que “en el món musical més culte, és una de les artistes catalanes amb més reconeixement pel seu talent extraordinari, però també per la influència vital i creativa que va exercir en compositors, músics i poetes”. I és que Badia va ser musa de mestres com ara Pau Casals i de veus com la de Montserrat Caballé, va fascinar músics, compositors, crítics i poetes com ara Eduard Toldrà, Enric Granados, Arnold Schönberg, Ventura Gassol, Alfred Cortot i Manuel de Falla.

La directora, a més del vessant artístic, destaca que va ser “una dona de gran humanitat, compromesa amb la música, amb la cultura, amb els poetes, amb els deixebles, amb els músics, amb el seu temps, amb el seu país, amb els seus ideals”.

Entre els testimonis recollits en el documental destaquen una de les deixebles predilectes de Badia, Montserrat Caballé; l'intel·lectual i historiador recentment desaparegut Josep Maria Ainaud de Lasarte; la filla del compositor Eduard Toldrà, Narcisa Toldrà, i una de les filles de la mateixa Conxita, Mariona Agustí. Conxita Badia no existeix inclou també algunes de les poquíssimes gravacions que es conserven de l'artista, gràcies a una exhaustiva recerca de filmacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.