Salut

salut

Els sindicats alerten dels inconvenients d'agrupar els CAP en una empresa

Les diferents organitzacions de treballadors consideren que la fragmentació de l'ICS en entitats obre irremeiablement la porta a l'entrada de capital privat

Representants de Satse –sindicat majoritari en la junta de personal de primària de l'ICS a Girona–, CCOO i Metges de Catalunya han coincidit que l'agrupació dels 26 equips d'atenció primària que l'ICS té a Girona per crear una entitat filial és obrir la porta a l'entrada de capital privat. “Les retallades que s'estan aplicant a la sanitat pública i el trossejament de l'ICS en empreses posa en safata la privatització” de la gestió de determinats serveis, segons va declarar Josep Vilaplana, de Metges de Catalunya. Una altra qüestió que Satse i CCOO veuen amb recel és que les noves empreses podran contractar personal laboral, unes treballadors que, tot i desenvolupar les mateixes funcions que l'estatutari, tindrà unes condicions diferents. Segons Àngels Martínez, de CCOO, aquesta situació pot comportar un enrariment de l'ambient de treball que es pot traduir en una disminució de la qualitat assistencial.

Satse i CCOO addueixen que la divisió de l'ICS en entitats amb els seus propis òrgans de govern està lluny de portar un estalvi de recursos i que augmentarà els càrrecs de gestió. El president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarés, vol disposar de més informació sobre el projecte de reformulació de l'ICS abans de pronunciar-se. Per la seva part, la gerent territorial de l'ICS, Sara Rodríguez, va negar que es pretengui l'entrada de capital privat. “Es tracta de guanyar marge de maniobra i tenir les mateixes eines que la resta de proveïdors que treballen al territori”, va afirmar.

Gestió autònoma a l'ABS de Salt

L'ABS de Salt –una de les afectades pels canvis de l'ICS– va començar a aplicar el 2009 un nou model de gestió autònoma. Aquesta ABS va entrar a formar part d'una experiència pilot en l'àmbit de Catalunya que va involucrar uns altres nou ABS. En el moment de posar-se en marxa, amb el govern del tripartit, es va parlar d'estendre el model si aquest funcionava. CCOO creu que el cas de Salt posa en relleu que per tendir al model d'autogestió que defensa l'ICS no cal arribar a la creació d'entitats filials. Fonts de l'ICS van indicar ahir que el projecte d'autonomia de gestió ha funcionat molt bé i que amb la reformulació es fa un pas més per augmentar l'autonomia de gestió dels equips d'atenció primària. Satse creu que l'objectiu de l'ICS és tendir a un model similar al que des de fa anys es practica a l'ABS de Peralada, on la gestió recau al 100% sobre els professionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.