Salut

Temor que el copagament faci abandonar els tractaments

Metges de família avisen del risc que malalts crònics i pensionistes amb dificultats econòmiques deixin de prendre fàrmacs necessaris

Els jubilats recorden que molts estan mantenint fills i néts amb les seves pensions

La implantació, a partir d'avui, de la taxa d'un euro per cada recepta i, a partir de l'1 de juliol, del nou sistema de copagament estatal dels medicaments suposarà, de sobte, un increment considerable de la despesa en fàrmacs que haurà d'assumir la ciutadania. L'augment el notaran, especialment, els malalts crònics i els pacients d'edat avançada polimedicats. Alguns metges de família alerten que les noves mesures poden posar en risc el tractament de moltes persones que, fins i tot abans de la seva aplicació, amb prou feines arribaven a final de mes.

“Hi ha gent que ha de mirar cada euro que gasta i que deixarà de comprar tots els medicaments i, per tant, no podrà complir el seu tractament correctament”, afirma convençuda la doctora Francesca Zapater, presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (Focap). “Els metges haurem de fer molta pedagogia per tal que els malalts ens consultin abans de prescindir d'algun fàrmac”, hi afegeix la doctora Meritxell Sánchez, que exerceix al barri del Besòs de Barcelona. Segons aquesta metgessa de família, existeix el perill que els pacients prioritzin els medicaments simptomàtics –els que combaten molèsties concretes, com el dolor– i abandonin els tractaments de fons i preventius, com ara els indicats per a la hipertensió i el colesterol: “Coneixem casos de gent que ja està vivint sota mínims i que ens ha dit que tindrà dificultats per pagar els 61 euros anuals de l'euro per recepta.” Aquesta quantitat és el topall que el Departament de Salut ha fixat per evitar, segons defensa el seu conseller, Boi Ruiz, que la taxa nova “penalitzi” els malalts crònics i els pensionistes. Però el fet és que, amb la crisi, molts jubilats i pensionistes estan fent de coixí familiar i això n'ha fet reduir dràsticament el poder adquisitiu. “De moment, no ens han tocat les pensions, però ens les han abaixat de manera encoberta, ja que ens veiem obligats a assumir moltes més despeses”, afirma el president de la Coordinadora Nacional de Jubilats i Pensionistes de Catalunya, José Manuel Velasco. Fins al punt que “ja s'estan donant casos de famílies que treuen els avis de les residències per destinar les seves pensions a pagar l'alimentació de fills i néts”, diu Velasco.

Davant d'aquest panorama, Velasco no té cap dubte: hi haurà pensionistes que hauran d'escollir entre els medicaments o el menjar. “D'algun lloc s'haurà de retallar; si només fos l'euro per recepta, encara, però ara vindrà el copagament... i el que ens espera”, es lamenta.

La doctora Zapater considera que hauria estat molt més eficaç, de cara a contenir la despesa farmacèutica, deixar de finançar fàrmacs nous, que són molt cars i no aporten beneficis addicionals en relació a d'altres ja existents i més barats. Diversos col·lectius sanitaris, com per exemple el sindicat Metges de Catalunya i el Col·legi d'Infermeria de Barcelona, han manifestat que l'euro per recepta i el sistema de copagament són injustos perquè “graven la malaltia”.

Molts pensionistes hauran de triar si retallen del menjar o els medicaments”
José Manuel Velasco
president coordinadora nacional pensionistes i jubilats

Més dispensacions al juny per estalviar-se la taxa

La dispensació de receptes ha augmentat al juny d'un 20%, segons els col·legis de farmacèutics, ja que molts ciutadans han avançat la compra i recollida de medicaments per estalviar-se l'euro.

Salut no inclou les pensions de l'AOVI en les excepcions

Els beneficiaris de pensions de l'Assegurança Obligatòria de Vellesa i Invalidesa (AOVI) –uns 114.000 a Catalunya, la majoria dones– no han estat exclosos de la taxa, tot i que cobren 379 euros de mitjana.

Catalunya Caixa tornarà l'euro als pensionistes

Catalunya Caixa va anunciar ahir que durant un any retornarà els euros per recepta als clients de més de 65 anys amb la pensió domiciliada a l'entitat i que contractin una targeta de dèbit o crèdit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.