Salut

Dues mesures en tan sols una setmana

L'euro per recepta i el nou sistema de copagament estatal s'aplicaran amb vuit dies de diferència

Les mesures graven especialment els col·lectius que fins ara tenien els medicaments gratis

Els pensionistes es podrien veure obligats a avançar diners

Amb tan sols una setmana de diferència, entraran en vigor a Catalunya dues mesures que incrementen de manera significativa el grau d'aportació que fan els ciutadans a l'hora de pagar els medicaments finançats per la sanitat pública. La coincidència en el temps de dos nous sistemes de copagament, i la precipitació i la complexitat de les mesures han generat rebuig i confusió.

Euro per recepta

Quan entra en vigor? S'aplica des d'avui només a Catalunya.

Com s'aplica? L'usuari que vagi a una farmàcia de Catalunya amb una recepta emesa per un metge del Servei Català de la Salut (Catsalut) haurà de pagar un euro per cada medicament (envàs). Els pacients que tinguin plans de medicació, que inclouen diversos fàrmacs indicats per a un tractament, hauran d'abonar un euro per cada envàs.

A qui afecta? A tots els usuaris amb receptes del Catsalut. Només s'han previst exempcions per a quatre col·lectius (unes 127.000 persones): beneficiaris de la renda mínima d'inserció, d'una pensió no contributiva, d'una pensió del Fons d'Assistència Social (FAS) o de la llei d'integració social dels minusvàlids (Lismi). De moment, ni beneficiaris del SOVI, ni famílies nombroses, ni malalts crònics o amb invalidesa se'n lliuren si no pertanyen als col·lectius anteriors.

S'aplica a tots els fàrmacs? A tots els receptats i finançats pel Catsalut, excepte els de preu inferior a 1,67 euros i els dispensats als hospitals. Els productes dietoterapèutics n'estan exclosos. Tampoc s'aplica als medicaments que no estan finançats pel Catsalut (per exemple, els anticonceptius) ni als que es receptin a través de Muface o mútues de treball.

Hi haurà límits? Salut ha establert un màxim anual de 61 euros per persona (en una família, el límit és per cada membre). Aquest any, el màxim serà de 36 euros. El sistema informàtic de la farmàcia alertarà quan l'usuari hagi assolit el màxim anual i ja no haurà de pagar més.

Copagament estatal

Quan entra en vigor? L'1 de juliol d'aquest any a tot l'Estat.

Com s'aplica? El nou sistema de copagament farmacèutic modifica l'aportació que fins ara feien els usuaris a l'hora de pagar a la farmàcia els medicaments finançats per la sanitat pública. Per primer cop, els pensionistes també pagaran. A través de la targeta sanitària, el farmacèutic hauria de saber quin percentatge del preu del fàrmac ha d'abonar cada usuari.

Què pagarà un pensionista? Els pensionistes beneficiaris de pensions no contributives i rendes mínimes no hauran de pagar res, mentre que els que percebin rendes de fins a 18.000 euros anuals hauran d'abonar un 10% del preu amb un màxim mensual de 8 euros. Si el pensionista té una renda d'entre 18.000 i 100.000 euros, també pagarà el 10%, però el límit mensual serà de 18 euros. Els pensionistes que percebin més de 100.000 euros l'any aportaran el 60% del preu amb un màxim mensual de 60 euros.

Què pagarà un actiu? Si és un aturat sense prestació, no pagarà res. Hauran d'abonar un 40% del preu dels medicaments els que tinguin rendes de fins a 18.000 euros anuals i les famílies nombroses. Els que guanyin entre 18.000 i 100.000 euros pagaran un 50% i els que superin els 100.000 euros, un 60%. No hi ha límits mensuals.

Els pensionistes hauran d'avançar diners? Les presses amb què s'aplicarà la mesura fan témer que els sistemes informàtics no estiguin a punt. El decret estatal preveu que els pensionistes puguin excedir el límit mensual i que hagin d'avançar diners, que els serien rescabalats en períodes de fins a sis mesos. El Departament de Salut ha assegurat que treballa per evitar aquesta situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona