Salut

salut

El control dels pacients crònics ha permès reduir en un 10% els ingressos

El pla pilot que es va posar en marxa en els 41 equips d'atenció primària de la regió sanitària de Girona ha suposat un estalvi d'un milió d'euros

El control i el seguiment dels pacients crònics de la regió sanitària de Girona –un col·lectiu de més de 5.000 persones– ha permès reduir, en un any, en més d'un 10% els ingressos hospitalaris, la qual cosa ha suposat un estalvi d'un milió d'euros. I aquest mateix programa, que es va implantar el 2010 als 41 equips d'atenció primària de la regió sanitària com a prova pilot, ha possibilitat un decrement del cost de farmàcia d'un 4,51%.

La prova pilot es va basar, en una primera fase, en la identificació de pacients crònics que feien dos o més ingressos hospitalaris a l'any. Els llistats d'aquests pacients s'envien periòdicament als centres d'atenció primària de les diferents entitats proveïdores per tal que es pugui fer un seguiment individualitzat. El focus d'atenció es posa, però, en els pacients crònics anomenats multiingressadors, és a dir, aquells que fan tres o més ingressos a l'any. Salut calcula que a la regió sanitària hi ha més de 1.500 malalts d'aquest tipus. Així, per mitjà del nou programa, es va passar dels 1.557 pacients crònics multiingresadors que van sumar 6.017 altes hospitalàries el 2010, a 1.513 pacients crònics multiingressadors que van sumar 5.402 altes el 2011, la qual cosa representa una disminució del 10,22% dels ingressos.

El pla pilot, que atès els bons resultats es continuarà desenvolupant, ha canviat l'enfocament de l'abordatge del pacient crònic. Fins ara, s'atenia el pacient en la fase aguda, quan requeria una hospitalització d'urgència. Mentre que ara s'actua de forma proactiva, abans que la seva situació clínica faci necessari l'ingrés a l'hospital.

Millorar la gestió individualitzada dels pacients crònics complexos i la continuïtat assistencial forma part del plantejament contra la cronicitat previst al pla de salut 2011-2015. El pla de salut és el marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut. Vol aconseguir una millor qualitat de vida, fent que els professionals siguin l'agent del canvi.

LA XIFRA

5.000
pacients
crònics de la demarcació fan més de dos ingressos a l'any. I 1.500 d'aquests, més de tres.

El paper, clau, de l'infermeria

La reducció dels ingressos en els hospitals s'ha aconseguit potenciant l'atenció domiciliària al pacient, a través, en el cas de l'Institut Català de la Salut (ICS), de les infermeres gestores de casos, les quals fan un seguiment dels malalts crònics a casa seva. Cadascuna de les entitats proveïdores que treballa a la regió ha triat un model diferent. Es tracta de millorar la continuïtat assistencial entre l'atenció primària i l'hospitalària, promoure alternatives a l'hospitalització convencional substituint-la per la domiciliària, facilitar els tractaments a hospitals de dia i fer molta educació en l'autocura del pacient.

Aquesta prova pilot es va posar en marxa amb l'objectiu de potenciar la millora de l'atenció al pacient crònic i també l'optimització dels recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.