Salut

salut

Fan pagar 293.000 euros a l'ICS per errors en un part

En la sentència es diu que els metges del Trueta haurien d'haver fet una cesària per evitar la paràlisi en el nen

El jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'asseguradora Zurich a indemnitzar amb 293.348 euros una família perquè “per una concatenació d'errors mèdics” el seu fill va néixer amb paràlisi. La sentència conclou que els professionals de l'hospital Josep Trueta de Girona van “errar” a l'hora de valorar l'estat de la dona en el part i van prendre “una decisió inadequada”. Els metges van descartar fer-li una cesària, tot i que el part era més lent de l'habitual, i van optar per aplicar-li pressió a l'abdomen i usar fòrceps. Els fòrceps li van lesionar un nervi al nadó i li van provocar la paràlisi branquial de l'extremitat superior dreta, que li causa problemes psicomotrius. Els condemnats han interposat un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El cas es remunta al 24 d'abril del 2003. La mare, que estava a la sala d'espera del Trueta per una visita de control de l'embaràs, es va posar de part de forma espontània. La dona va quedar ingressada a l'hospital, però el part avançava de forma anormalment lenta. Els metges van arribar a sol·licitar una sala d'operacions per practicar-li una cesària, però, finalment, van descartar la intervenció. Segons recull la sentència, aquesta va ser una mala decisió i va ser la causa directa de la paràlisi que pateix el nen. En comptes de fer-li la cesària, els professionals del Trueta van optar per aplicar-li una tècnica anomenada maniobres de Kristeller, que consisteix a aplicar pressió a l'abdomen de la mare per aconseguir que el fetus descendeixi. Aleshores, hi va haver l'altre “error” fatal: l'ús de fòrceps per extreure el nadó. La sentència remarca que la “força de tracció” en l'ús de fòrceps va ser molt elevada, va lesionar el nervi del nen i això és el que li va provocar la paràlisi.

L'advocat de la família, Antoni Díaz Tarragó, ha detallat que la indemnització inclou les seqüeles que pateix l'infant –que actualment té 11 anys–, el perjudici estètic que li van provocar els fòrceps, el cost de les despeses durant els dies d'hospitalització i els impeditius i la incapacitat del 33% de per vida que li han provocat. A més, destina 80.000 euros als pares pels danys morals causats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.