Salut

Seixanta anys de lluita

La junta de Girona de l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha complert seixanta anys i és la més antiga de la demarcació

Assisteix pacients i familiars cada dia

Els voluntaris de l'AECC són presents a tots els hospitals gironins

El diagnòstic de càncer és traumàtic per a qui el rep i per a les famílies dels afectats, però s'hi pot lluitar i la batalla es pot guanyar. A part dels tractaments que se segueixen als centres hospitalaris, els afectats sovint necessiten un tipus de suport que l'administració moltes vegades no pot oferir, i és en aquest terreny que existeixen les fundacions i el voluntariat. A les comarques gironines hi ha diverses associacions que fa anys que ajuden els malalts de càncer i les seves famílies. Algunes posen l'èmfasi en la investigació, altres se centren més en l'ajut assistencial i psicològic, però totes porten a terme una tasca desinteressada per fer front a la malaltia.

A la demarcació, la primera associació que es va crear va ser l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que justament aquest any tanca el seixantè aniversari. Va néixer el 1953 de la mà de l'empresari tèxtil català Josep Biosca Torres, que la va fundar simultàniament a Girona i Madrid. Al llarg d'aquest any ha fet moltes activitats per recaptar fons i commemorar els seixanta anys, i de cara al 2014 ja ha presentat una part de les accions que durà a terme, entre les quals destaquen els tallers gastronòmics Aula de Salut. Es faran al Mercat del Lleó com a part de la campanya de prevenció, i els encarregats de dirigir els tallers, de manera altruista, són tots reconeguts cuiners del territori gironí: Pere Massana, Xavier Gubau i Iolanda Bustos. L'ajut que rep l'AECC es canalitza de moltes maneres, i una de bàsica és l'atenció psicològica, que és present a tots els hospitals de la demarcació. L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ofereix aquest servei, però tal com explica la presidenta de l'AECC de Girona, Pilar Cort, no dóna l'abast, i deriva casos a associacions com la que ella dirigeix i en les quals –és important remarcar-ho– ningú té cap retribució, excepte els professionals mèdics.

Per ser voluntari a l'AECC cal seguir cursos i passar avaluacions psicològiques. Un coordinador pagat per l'associació és cada dia als hospitals per coordinar-se amb el professional sanitari. L'assistència als malalts és molt diversa: hi ha qui no té familiars a prop i que necessita que l'ajudin a omplir formularis, o bé s'ha de donar suport a un familiar. De moment poden donar atenció a tothom que ho demana, amb l'excepció del servei psicològic, on hi ha llista d'espera, ja que aquest és un dels tipus d'ajut en què més s'ha retallat pels ajustos econòmics.

13.01.14
Comencen
els tallers gastronòmics Aula de Salut que organitza l'associació per a la prevenció del càncer.
1953
És l'any
que l'empresari tèxtil català Josep Biosca Torres va fundar l'associació, d'àmbit estatal.

La investigació, cada cop més present

L'AECC inicialment no destinava diners a la investigació, però fa vuit anys va començar a fer-ho, amb un 6% dels ingressos que tenia. Amb els anys aquesta aportació ha anat creixent i de moment el màxim que s'hi destina (per decisió de la fundació) és un 15%. “L'ajut a la investigació es canalitza a través d'un concurs públic. Es presenten projectes i un equip assessor extern fa el primer cribratge i després els membres del grup tècnic de la fundació fan el segon cribratge”, explica la presidenta de l'associació, Pilar Cort. Després se'n fa un seguiment i una auditoria externa. Actualment, explica Cort, hi ha més de 14 milions d'euros compromesos a investigació a l'Estat espanyol i 8 milions només a Catalunya.

Cada quatre anys es fa una planificació estratègica i s'avaluen els resultats dels objectius que s'havien marcat. Alguns dels valors més marcats de l'associació són la independència (no va lligada a cap element polític ni entitat religiosa) i la transparència. L'AECC tramet cada any els seus comptes a la Fundación Libertad, que analitza la transparència i les bones pràctiques de les ONG gratuïtament i basant-se en nou principis bàsics, que l'AECC compleix.

Fundació Oncolliga Girona

Setanta delegacions arreu de les comarques gironines

La Lliga Catalana d'Ajuda al Malalt de Càncer va néixer el 1995 i en el moment de la seva creació tenia quatre delegacions. Ha crescut ràpidament, i actualment n'hi ha setanta arreu de les comarques de Girona. L'Oncolliga es finança principalment a través dels actes benèfics. La resta d'aportacions provenen de les quotes dels socis, de donacions particulars, de subvencions i també de convenis de col·laboració amb centres sociosanitaris. Té més de mil voluntaris i el suport de més de mil cent socis. En els seus programes es treballa en llars residència (al costat de l'Hospital Josep Trueta per a familiars de pacients de llarga hospitalització), servei de neteja de la llar, suport al malalt, assessorament legal, escola per aprendre a parlar (adreçat a persones laringectomitzades), fisioteràpia a domicili, atenció psicooncològica, drenatge limfàtic i programes de prevenció.

Grup Iris

Per a dones afectades de càncer de mama

Fundada el juliol passat, és una agrupació de dones de l'Alt Empordà que dóna suport a dones afectades de càncer de mama. El seu objectiu, segons exposen al seu lloc web, va “més enllà dels aspectes mèdics de la malaltia, el que és important és ajudar a afrontar aquest repte”.

Roses Contra el Càncer

Donar suport a la recerca i als malalts i familiars

La fundació Roses Contra el Càncer és una institució privada que va iniciar la seva activitat el 1998. Les seves finalitats són donar suport econòmic, psicològic, moral i social als malalts de càncer de la població de Roses i voltants, i als seus familiars, conscienciar i sensibilitzar els habitants de Roses sobre les conseqüències d'aquesta malaltia mitjançant l'organització de xerrades, conferències i altres actes, i despertar l'esperit solidari dels habitants de la ciutat respecte del càncer, ja sigui com a voluntaris o com a col·laboradors. Els seus objectius per als pròxims anys són incrementar la captació de recursos per tal de continuar assolint les finalitats fundacionals que es plantegin, com poden ser l'ajuda en nous projectes d'investigació i recerca o bé ajudant econòmicament les famílies dels malalts afectats.

Fundació Joan Petit

Una festa esportiva per ajudar els nens

Va néixer fa tretze anys de la mà de l'exjugador i entrenador d'hoquei Joan Torner, després que el seu fill, de cinc anys, va morir de càncer. El seu principal mitjà per recaptar fons és una festa anual al voltant de l'hoquei, i els diners es destinen sempre a estudis de recerca i material per als nens ingressats. Aquest any finançaran en part un estudi que dirigeix el cap de pediatria oncològica de la Vall d'Hebron.

Fundació Richi

“El crit és avui encara més desesperat”

Neix a partir de l'experiència personal dels pares de Richi, el nen de Palamós que segueix tractament a Boston, però ara no només recapten diners per finançar el seu propi tractament, sinó que han creat la fundació per ajudar altres famílies que es trobin en el seu cas i per finançar la recerca del càncer infantil. “Hem de continuar lluitant i s'han de donar recursos a la investigació i l'especialització”, explica Ricard Garcia, pare de Richi. El seu objectiu ara és destinar els esforços al cent per cent a la investigació. Té vocació internacional tot i que va néixer a Catalunya i els Estats Units. “Un dia vaig cridar desesperadament per demanar ajuda per salvar el meu fill, i avui crido desesperadament per salvar els 150 nens que moren diàriament al món per culpa del càncer infantil”, exposa el seu fundador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia