Educació

Les retallades fan sortir al carrer docents i pares

Totes les forces sindicals han convocat per avui una jornada de vaga a l'ensenyament que té el suport de la Fapac

Es preveu que l'adhesió serà desigual, però abundaran els actes de protesta

Les últimes retallades anunciades pel Departament d'Ensenyament han fet vessar la gota de la paciència del professorat i de les famílies, i les organitzacions sindicals, de manera unànime, juntament amb la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) han convocat per avui una jornada de vaga a tot l'ensenyament. Les notícies que els sindicats han rebut fins ara per part dels centres són contradictòries i ahir es desconeixia quin impacte pot tenir la jornada de vaga d'avui. Xavier Díez, de la USTEC-STES, va indicar que, en aquelles poblacions on ja ha transcendit quin impacte causaran les mesures, com per exemple Roses, Figueres, Castelló d'Empúries, Blanes i Lloret, la mobilització del professorat serà important. Díez reconeix que, atesa la migrada situació econòmica en què es troba el col·lectiu, sumada al seguiment important que va tenir la vaga general, la convocatòria d'avui serà, amb tota seguretat, desigual.

De manera que tot fa pensar que, si bé la vaga pot no tenir un seguiment massiu, el col·lectiu docent, els pares i mares, i també els alumnes sortiran al carrer per deixar constància del malestar. “La gent està molt encesa”, va afirmar Díez. Per la seva part, els sindicats USTEC-STES, CCOO, ASPEC-SPS, FETE-UGT i CGT han convocat, per a les sis de la tarda, una manifestació a Girona que sortirà de la plaça Independència, passarà pel carrer Santa Clara, el pont de Pedra i la plaça Catalunya i es dirigirà fins a la seu de la Generalitat, on es llegirà un manifest.

En altres municipis, com ara Salt, els mestres de les escoles públiques han explicat que, si bé no s'afegiran a la vaga, expressaran la seva disconformitat amb la política educativa estatal i autonòmica amb una concentració que faran, amb xiulets i cassoles, a un quart de dues del migdia, al parc de la Maçana. I fan una crida als pares perquè s'hi afegeixin.

En aquesta mateixa línia, els instituts del Pla de l'Estany han convocat els professors, els pares i els alumnes a una concentració, a 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça dels Països Catalans de Banyoles. A Lloret, s'ha organitzat un acte de protesta a les 12 del migdia davant de l'ajuntament. Un acte al qual s'ha convocat tota la comunitat educativa del municipi. I a Blanes es preveu una concentració i una cassolada a les 6 de la tarda davant de l'ajuntament.

El Departament de Treball va dictar ahir els serveis mínims per a la vaga d'avui, que consisteixen a garantir la presència, en cada centre, d'una persona de l'equip directiu i un auxiliar administratiu o un subaltern per a cada centre. A més del personal esmentat, als centres de primària, hi ha d'haver un docent per cada quatre classes i per a les llars d'infants, hi ha de ser present un terç de la plantilla.

35
alumnes
per classe a l'ESO. Aquest és un dels increments d'alumnes per aula que recullen les noves mesures de contenció pressupostària estatals i autonòmiques.
300
interins
gironins podrien veure perillar el seu lloc de treball com a conseqüència de les noves retallades anunciades pel ministeri i assumides per Ensenyament.

Un de cada tres interins, a l'atur

L'augment del nombre d'alumnes per aula tant a primària com a secundària suposarà, en alguns centres, la concentració de grups. Aquesta mesura, juntament amb el no-cobriment de les substitucions fins que hagin transcorregut deu dies lectius des de l'inici de la baixa, fa que els sindicats calculin que un de cada tres interins vagi al carrer. “A les comarques gironines, les retallades podrien deixar a l'atur 300 docents”, va advertir Díez. “Les noves retallades comporten un atac sense precedents a la qualitat de l'escola pública, a l'educació rebuda pels estudiants i a les condicions de treball del professorat, especialment interí i substitut”, han manifestat els sindicats a través d'un comunicat. La Fapac manté que l'educació ha deixat de ser una prioritat per al govern de Catalunya i que cal afegir-se a la jornada de vaga per dir prou.

Tancades en facultats de la UdG per “la privatització de la universitat”

La jornada de vaga d'avui a la Universitat de Girona (UdG) va tenir com a preàmbul les tancades en diverses facultats. Al voltant de cinc-cents estudiants van decidir protestar contra les retallades de les últimes setmanes, sobretot l'increment del 66% en el preu de les matrícules per al curs vinent, i s'han tancat durant la nit a les facultats de ciències i dret, al campus de Montilivi; a la de ciències de l'educació i psicologia, al Barri Vell, i a la de medicina, al campus d'Emili Grahit. “Totes les lleis i els decrets dels últims temps s'han aprovat sense informació ni conversa prèvies. Anem cap a la privatització de la universitat”, lamenta un dels estudiants que ha passat la nit a dret.

Per avui, hi ha convocada una manifestació dels estudiants de la UdG, que, des dels diversos centres, es concentraran a les dotze del migdia al davant de l'edifici de la Generalitat i, més tard, a l'edifici del rectorat, a les Àligues. A les deu del matí, a l'Espai Àgora del Consell d'Estudiants, a la Politècnica, hi haurà un acte de tots els estaments de la universitat, en què participaran, entre d'altres, el professor Josep Manel Barbero i el degà de lletres, Joan Ferrer Costa.

Ferrer Costa reconeix que la situació actual de la universitat és “molt dificultosa”, però vol ser optimista. “El que no podem fer és caure en la desesperança. El que podem fer és esforçar-nos i estudiar amb rigor i investigar”, afirma Ferrer. I afegeix: “La inversió en educació és la inversió més sòlida per al futur.” La Generalitat no ha informat de cap ampliació de les beques per contrarestar la puja del 66% del preu de les matrícules. “Això provoca indefinició i és desagradable”, diu el degà.

J. FERRER

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.