Educació

Educació farà diagnosis d'aprenentatge a l'alumnat de primer de Primària

Els sindicats del sector consideren una despesa innecessària perquè els centres ja atenen les singularitats

El departament diu que s'aplicaran itineraris personalitzats segons el resultat

La conselleria d'educació, Ocupació i Formació d ela generalitat Valenciana, gestionada per Maria José Català i Verdet, ha anunciat mitjançant una nota de premsa feta pública hui mateix, que es realitzaran per primera vegada, un test a l'alumnat de primer de Primària amb l'objectiu de detectar possibles disfuncions o trastorns en el procés d'aprenentatge.

Aquesta prova, ha estat anunciada com a una idea sense precedents al País Valencià i ha estat emmarcada dins del nou Pla de Xoc contra el fracàs escolar que ha estat dissenyat per la Generalitat Valenciana i que presenta, segons la nota difosa hui, “novetats estructurals, didàctiques i metodològiques en les aules, orientades a generalitzar l'èxit acadèmic i a reduir l'abandó escolar precoç”.

Segons la consellera, aquests protocols de detecció s'aplicaran a l'alumnat de primer curs de primària “en considerar que es tracta del millor moment per detectar amb garanties futurs problemes”.

Segons sembla, cada alumne, obtindrà posteriorment a la realització de les proves, un informe pedagògic personalitzat amb els resultats obtinguts que es lliuraran a les famílies i als gabinets psicopedagògics del centre, a fi d'implantar programes de millora.

Trenta mesures

La Conselleria ha elaborat una pla estratègic per lluitar contra el fracàs escolar que esposarà en marxa pròximament i que consta de 30 mesures adreçades als pilars de la comunitat educativa: l'alumnat, el professorat i la família.

Segons s'ha sabut, en l'elaboració d'aquestes propostes han participat una vintena d'entitats educatives, associatives, sindicals i familiars.

El pla serà avaluat mitjançant proves pilot en vint centres del País Valencià, a fi de valorar la vinculació amb l'èxit acadèmic.

La consellera no se n'entera

Pere Rossell

Diuen que es van a fer unes enquestes a l'alumnat del primer nivell de Primària sense conèixer que des de fa anys i panys, quan els escolars canvien de cicle, aquells que tenen necessitats educatives singulars, disposen d'un estudi fet pel professorat tutor perquè al nou cicle, s'assabenten d'aquesta realitat que envolta l'alumne en concret. De no ser així, els gabinets psicopedagògics (la major part d'ells municipals) estan sobre el cas.

Aquesta idea sorgida dela consellera català i el seu equip no resulta gens novella com es vol presentar. Però a més d'això, corre el risc de fer tard en el procés d'aprenentatge de l'alumnat i el que és pitjor, pot caure en la classificació maniqueista d'aquests, a partir d'eixe moment.

Un pla de xoc com pretén la conselleria que gestiona Català i Verdet, no necessita més que dotació de professorat, substitució de les baixes, construcció de noves escoles on ara hi ha barracons, dotació material dels centres, adaptació d'aquests a les noves tecnologies, temperació i contenció de ràtios i aplicació de didàctiques semblants a les que s'hi posen en marxa als països europeus. No s'ha d'anar a fer més invents. Si es posen en marxa aquestes circumstàncies, s'aconseguirà frenar el fracàs escolar, n'estem segurs.

Hi ha un altre perill que s'albira després del test anunciat per la conselleria. Un perill consistent en la creació d'itineraris personalitzats. No ens agradaria comprovar que aquests itineraris són per a llestos i per a retardats, com els existents en l'escola disgregadora a la que de segur va acudir la consellera i de la què guarda cert record romàntic.

La millora de l'educació, no passa pels retalls discriminats que aplica la consellera amb l'excusa de la crisi i del rescat a la banca. A ella que li agrada explicar les coses amb trellat davant els mitjans de comunicació, li demanem això mateix: entrellat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.