Societat

Barcelonès

Torna el casal a la Font d'en Fargues

El centre, inaugurat el 1928, ha estat sempre un referent social i cultural d'aquest barri de Barcelona

Després de dos anys d'obres, ara té diverses sales polivalents, així com una cafeteria i un teatre

Juntament amb la masia de Can Fargues, el casal és part de l'essència del barri

Els veïns de la Font d'en Fargues, al districte d'Horta-Guinardó, recuperen aquesta setmana una part de l'essència del barri que van ser a principi del segle XX. El casal de la Font d'en Fargues ha reobert les seves portes reconvertit en casal de barri, després d'una rehabilitació que ha durat poc més de dos anys i que ha suposat una inversió de 4.629.519 euros. El centre tindrà una gestió cívica, que anirà a càrrec de l'Associació Casal de la Font d'en Fargues, entitat sense lucre creada per a aquesta finalitat.

El nou equipament disposa de sales polivalents i vestuaris a la planta baixa, on també hi ha la recepció i el despatx de l'equip gestor. A la primera planta hi ha un teatre o sala d'actes amb capacitat per a unes 200 persones, un espai de trobada i la cafeteria. Finalment, a la segona planta hi ha l'amfiteatre, una cabina de projecció i equipament tècnics, una sala de lectura i una sala per a arxiu, des de la qual s'accedeix a la terrassa. Des d'aquí es poden contemplar les quatre columnes que coronen la façana i que emulen les altres quatre instal·lades a les fonts de Montjuïc, obra de Puig i Cadafalch. Els responsables de l'equipament les van guardar durant anys i ara han decidit retornar-les al seu espai original.

Tots aquests espais inclouen de moment una desena d'entitats, com ara l'orquestra Felip Pedrell, l'esplai Xangó, els grups de teatre Afkilikuà i Casinet, i els Avis del Casal, entre d'altres. Ja tenen programades activitats fins al desembre, les quals culminaran amb la recuperació de la representació dels Pastorets, obra que fa tres anys que no es representa al barri. El juny passat, durant les festes de Sant Antoni de Pàdua, es van fer les primeres jornades de portes obertes per presentar-lo al barri. A partir d'ahir ja funcionen els primers serveis i s'estan preparant les noves activitats d'acord amb el que els veïns van demanar a través d'una enquesta realitzada precisament durant la jornada de presentació al barri.

Vuitanta anys després


El casal, obra de l'arquitecte Adolf Florensa, es va inaugurar l'any 1928, a iniciativa dels ciutadans i de l'associació de periodistes que residien a la zona. Va ser ideat com a local social i com a cooperativa de consum per facilitar un punt de proveïment de queviures. Després de la guerra va perdre part de la seva activitat i es va convertir en cinema casino durant uns anys fins que als anys cinquanta la parròquia de Sant Antoni de Pàdua va aconseguir recomprar-lo. Va retornar aleshores l'esplendor, que es va anar deslluint a partir dels anys noranta. No va ser fins al 20 de març de 2007 que el districte va signar un acord amb l'arquebisbat pel qual l'Ajuntament es comprometia a adquirir el casal per a equipament públic.

Considerat el referent cívic i cultural del barri de la Font d'en Fargues, el centre representa, juntament amb la masia de la Font d'en Fargues, un element indissociable del patrimoni històric del veïnat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.