Societat

Medi Ambient

Guerra a l'animal engabiat

L'associació Libera! destapa el maltractament de bèsties als mercats ambulants de Catalunya, on 50 espècies pateixen abusos

Demanen al govern que la protecció dels animals es traspassi a una altra conselleria

Uns cinc-cents animals són explotats cada dia als mercats ambulants de Barcelona, el que suposa al cap de l'any gairebé quatre-cents mil bèsties maltractades arreu del país. Aquestes són algunes de les dades que ha fet públiques l'associació animalista Libera!, responsable d'una investigació que té per nom Mercats ètics i que pretén destapar el maltractament animal d'alguns mercats de Catalunya. La llei actual que regula aquesta pràctica pot portar a confusió segons la interpretació que se'n faci: prohibeix exhibir animals que estiguin en males condicions (dins d'una gàbia, per exemple) però permet la venda de tot tipus de bèsties. Malgrat que Catalunya és sovint un exemple a seguir quant a la gestió en la protecció dels animals, prop de cinquanta mercats arreu de Catalunya es dediquen a la venda d'animals i segons l'entitat Libera! no ho fan del tot bé. Més de cinquanta espècies són explotades diàriament en aquests comerços, se'ls sotmet a asfíxies i se'ls provoca un maltractament físic i psicològic que sovint acaba amb la mort de les bèsties.

A més, el nou projecte de decret llei que pretén eliminar el requisit d'autorització, ara necessari, per a la venda d'alguns animals podria suposar, tal com adverteix Carles Soliva, advocat membre de la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, "un pas enrere” respecte d'allò que ells defensen, ja que facilitaria la venda d'animals petits (entre els quals, gats i gossos) i, per tant, suposaria menys control als comerços dedicats a aquest sector.

L'associació Libera! ja ha gestionat les denúncies necessàries per posar fi a aquesta situació, han interposat fins a cinc instàncies als ajuntaments corresponents i al servei territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. L'associació demana al govern que traspassi les competències de protecció d'animals a un altre departament, ja que l'entitat creu que el conseller Josep Maria Pelegrí en fa una mala gestió. Leonardo Anselmi, coordinador general de l'associació, vol transmetre un missatge clar: “Els drets dels animals no es poden elevar als drets de les persones però tampoc podem permetre que es rebaixin a l'altura de les coses.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.