Societat

top

Bon any casteller

Els Castellers de Vilafranca firmen la millor campanya de la història i dominen amb molta autoritat la resta de colles

Els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls també han estat a l'altura

L'any u després de ser universals, el món casteller ha estat a l'altura. No ha estat la del 2011 una temporada qualsevol, sinó la primera després que els castells rebessin el reconeixement de la Unesco i la veritat és que les colles en general, i les més potents en particular, han sabut ser unes protagonistes que s'han esforçat en els seus patis d'assaig respectius per poder donar tot allò que se n'esperava. Després, la plaça ha dictat sentències triomfals en alguns casos, i poc agraïdes, en altres. Com sempre passa.

Els Castellers de Vilafranca han tornat a ser els grans dominadors, una temporada més, del panorama casteller. De fet, ja fa més d'una dècada que els vilafranquins presenten la millor sèrie acumulada de castells, any rere any, però és que enguany, a més a més, han certificat la seva superioritat després de firmar la millor campanya de la seva dilatada història. Atenció!: els verds han estat una màquina devastadora que ha col·leccionat tots els castells de la gamma extra de la torre de nou en amunt. Tots! Amb dues torres de vuit netes descarregades, a més del quatre de nou net, del tres de deu i de la torre de nou sense manilles carregats com a consecucions màximes.

En el seu últim any com a cap de colla, David Miret valora de manera extraordinària el comportament dels seus castellers: “Hem estat en tot moment una colla que ha sabut treure el millor de si mateixa per poder aconseguir tots els castells que ens havíem proposat.” Miret considera que ell i el seu equip tècnic traspassen les responsabilitats d'una colla “amb un potencial extraordinari i amb un futur sense límits, un camp de superació molt gran i fins on arribi la nostra ambició”.

Amb tot, a Vilafranca, capaç de protagonitzar actuacions tan memorables com la de l'1 de novembre per Tots Sants –la millor de l'any–, encara li queden assignatures pendents: descarregar el tres de deu i el quatre de nou net.

Minyons, sense defallir

Els Minyons de Terrassa, per la seva banda, han acabat l'any amb el regust amarg de no haver pogut concretar amb resultats la molta feina feta en els assajos. Però els tres intents frustrats de tres de deu –a Girona i a Terrassa– no poden amagar la notable capacitat tant tècnica com de mobilització de la colla, que ha sabut il·lusionar les seves bases i afrontar els objectius més ambiciosos. Els Minyons presenten una targeta encapçalada pel pilar de vuit –carregat– i el dos de nou, els dos castells de la màxima dificultat que ha pogut assolir.

A l'hora de fer balanç, el cap dels terrassencs, Nani Matas, que també deixa el càrrec, es queda “amb l'esperit de superació que ha demostrat la colla davant l'adversitat, amb els troncs renovats, amb cares noves i gent molt jove i les ganes de fer castells que s'han viscut en els nostres assajos”. Cal dir també que els Minyons han reobert enguany el projecte del quatre de deu i l'han convertit en la propera conquesta insòlita per al món casteller.

Una Vella renovada

Canviar alguns hàbits d'una colla molt tradicional –augmentar el nombre d'assajos setmanals i la seva intensitat– ha estat, a parer de la mateixa empresa, l'avenç més significatiu experimentat per la Colla Vella en la primera temporada del seu nou equip tècnic, capitanejat per Manel Urbano. Amb la idea de no córrer més riscos dels considerats estrictament indispensables pels seus dirigents, la Vella ha dut a terme un rendiment de menys a més que va culminar amb el cinc de nou descarregat per Santa Úrsula, una fita que, d'alguna manera, justificava el seu pla de treball.

Urbano no en té cap dubte: “No serveix de res jugar-se-la perquè sí; això és una cosa que hem tingut molt clara des del començament.” El cap de la Vella assegura: “Hem fet una bona campanya i hem posat els fonaments de cara a l'any que ve, que serà més exigent.” En aquest sentit, cal no oblidar que la Vella ha sabut forjar una estructura del tres sobre la qual té dipositades moltes esperances per convertir-la en el tres de deu que els donaria possibilitats serioses per guanyar el Concurs 2012.

Altres formacions també de gamma extra

Una de les notícies més importants de la temporada que acaba d'acabar és l'ascens de la Colla Jove Xiquets de Tarragona a la màxima categoria de la gamma extra. Un triomf basat en la constància i la feina ben feta d'aquesta formació de la capital del Tarragonès.

Els tarragonins, amb Jordi Sentis al capdavant, han completat un curs molt regular i de qualitat amb grans actuacions i un clar domini dels castells de nou pisos i del cinc de vuit, una estructura que els ha permès l'atac al cinc de nou, el castellàs de gamma extra que la colla va carregar en una inoblidable diada de Santa Tecla que el seu cap va definir com “el dia més important” de la seva història. La Jove ha consolidat projecte.

L'espectacular èxit assolit l'any passat, en què van entrar per la porta gran en l'exclusiu club de les colles de gamma extra, ha representat una pressió afegida per als Capgrossos de Mataró aquesta temporada. Malgrat això, han pogut defensar els seus galons gràcies al dos de nou carregat per Les Santes, i mantenir els castells de nou pisos amb determinació. El cap de la colla, Lluís Feliu, opina que als seus els ha faltat “regularitat i més participació per haver tingut possibilitats de tornar a intentar el dos de nou a final de temporada”. Una lectura inconformista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.