Societat

salut

Els EUA ja coneixien l'any 2000 el perill dels implants PIP

Washington va fer inspeccionar la fàbrica de les pròtesis franceses

Fa dotze anys el producte ja provocava queixes

Les autoritats sanitàries dels Estats Units van detectar a principis de l'any 2000 el risc que suposaven els implants mamaris PIP que ara estan provocant un gran embolic arreu del món en fer-se'n pública la perillositat. Ara fa quasi dotze anys, l'Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) va ordenar una inspecció a la seu de l'empresa francesa. L'inspector responsable va concloure que les pròtesis estaven “adulterades” i així ho va fer constar en un informe que es va enviar al mateix fabricant, Jean-Claude Mas.

El contingut de la investigació encarregada per la FDA no va transcendir públicament, però sí que va permetre detectar fins a onze irregularitats en el procés de fabricació de les pròtesis. A més, per aquelles dates ja hi havia constància de 120 reclamacions contra les pròtesis arreu del món.

Les PIP (Poly ImplantProthése), eren fabricades a la ciutat francesa de la Sahna i a partir de l'any 1996 van començar a ser distribuïdes als Estats Units. Va ser quatre anys més tard quan, arran de la preocupació que hi començava a haver a tot el món pels problemes amb els implants mamaris, la FDA va exigir a tots els fabricants una sol·licitud prèvia a la seva comercialització.

La petició de les PIP va ser rebutjada perquè es va trobar a faltar informació. Per exemple la FDA va argumentar que el fabricant no havia fet una correcta avaluació de riscos, ja que no havia provat les pròtesis en un número suficient de pacients, segons els protocols. Les PIP es van deixar de vendre als EUA l'any 2000, segons l'empresa.

Actualment, les autoritats franceses duen a terme una investigació per homicidi involuntari després que una dona amb implants PIP va morir l'any passat d'un càncer de mama. Tot i això, fins avui no s'ha presentat cap prova que les pròtesis incrementin el risc de patir aquesta malaltia.

Ahir, l'advocat del fabricant, Yves Hadad, va explicar que Jean Claude Mas passa per un moment de salut molt delicat perquè fa poc que ha estat operat “amb una cirurgia complicada i això li impedeix sortir al carrer”. Malgrat tot, Hadad va afirmar que el seu client no eludirà la justícia i que respondrà davant del jutge si aquest l'acaba cridant a declarar. Dissabte es va saber que Mas és buscat per la Interpol per haver conduït borratxo a Costa Rica.

LA XIFRA

300.000
implants
mamaris PIP a clientes de 60 països diferents es van vendre entre el 1996 i el 2010.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.