Societat

Un jutge resol que els Mossos no poden multar a Barcelona

Afirma que la llei dóna l'atribució a la Guàrdia Urbana de la ciutat

Una mossa va posar una sanció a un motorista per haver pujat a la vorera i circular un tram en sentit contrari i el magistrat l'anul·la perquè no s'ajusta a dret

Un jutge de Barcelona ha sentenciat que els Mossos d'Esquadra no poden posar multes de trànsit a la ciutat perquè el reial decret 339/1990 –que aprova el text refós de la llei de seguretat viària– fixa que a les vies urbanes de ciutats les competències en matèria de trànsit pertanyen als respectius alcaldes, i per tant als encarregats de la vigilància, en aquest cas “a la Guàrdia Urbana de Barcelona, i no pas als Mossos”.

En concret, el titular del jutjat contenciós administratiu 6 de Barcelona dóna la raó a un motorista i anul·la les dues multes –de 190 i 50 euros– expedides pel consistori barceloní perquè aquestes van ser fetes per una agent dels Mossos. “Convé ressenyar la particularitat que ofereix aquest cas, en què la sanció és imposada per l'òrgan municipal competent, mentre la denúncia havia sigut formulada per agents del cos dels Mossos, que van ser els que van ratificar-se en el contingut de la denúncia.” La sentència és ferma perquè la quantitat en disputa és inferior a 18.000 euros, segons la llei.

L'incident va tenir lloc l'any passat, quan Àlex Zaragüeta, advocat de professió, va aparcar la moto, com cada dia, davant del seu despatx, al xamfrà entre el carrer Bruc i el Consell de Cent. Va pujar a la vorera amb la moto en marxa perquè tot i que l'ordenança de civisme indica que no es pot fer, la majoria de motoristes ho fan pel pes del vehicle. En el judici, la lletrada de Zaragüeta, Sonia Reina, va exposar que llavors un vehicle policial va encendre els llums, va mal aparcar i una agent va sancionar el motorista. “Va treure una llibreta d'espiral i va anotar les seves dades personals”, va explicar l'advocada. Va afegir que va arribar-li la multa, va pagar-la, hi va presentar recurs a l'Ajuntament i després al jutjat, i quan van poder veure l'expedient del cas, l'agent signant era la mossa i en la signatura del denunciat hi posava “No desitja firmar”. Davant la sentència i les irregularitats de l'expedient, Reina va afirmar ahir que estudia denunciar l'agent per falsedat documental.

En la resolució, el magistrat afegeix que “el valor probatori té diferent abast quan es tracta de denúncies efectuades per particulars o per agents que no tinguin competència en matèria de vigilància de trànsit”. En aquest sentit precisa que la llei recull que qualsevol ciutadà o policia que no sigui guàrdia urbà pot denunciar una infracció de trànsit en una ciutat. En aquest cas, però, la norma precisa que s'haurà de fer verbalment a l'agent més pròxim al lloc dels fets, i que aquest ha d'omplir la butlleta i hi ha de detallar si ha comprovat la infracció. Un mosso és igual que un veí pel que fa a denúncies de trànsit, i requereixen un plus de veracitat.

Tant l'oficina del portaveu dels Mossos com un responsable de l'Ajuntament van assegurar ahir a aquest diari que agents de la policia catalana poden posar multes de trànsit a Barcelona, a partir del conveni que es va signar entre les dues institucions el 2005. Cap en va aclarir el funcionament ni si els agents duen butlletes municipals.

Sobre aquest conveni, l'advocada del motorista va explicar que en el judici havia exposat que malgrat la difusió mediàtica d'aquest, no ha trobat a cap DOGC del 2005 la seva publicació, i per tant pot no estar vigent o sense desenvolupar normativament. L'advocat de l'Ajuntament no hi va replicar res. Almenys no ho recull la sentència.

LA FRASE

Davant la sentència, i la revisió de l'expedient, estudiem denunciar l'agent per falsedat documental
Sonia Reina
advocada del motorista

Un conveni signat el 2005

Els mitjans de comunicació van recollir àmpliament la notícia que a partir del novembre del 2005, la Guàrdia Urbana i els Mossos actuarien de forma complementària i coordinada a Barcelona, coincidint amb el desplegament de la policia catalana i l'assumpció plena de competències en matèria de seguretat ciutadana.

Va ser a final de setembre, quan la llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura, i el també llavors alcalde de Barcelona, Joan Clos, van anunciar a so de bombo i platerets la signatura de diversos convenis per millorar la coordinació policial. Sis anys després, la coordinació no és plena i la competència dels Mossos per posar multes és ara qüestionada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.