Societat

Societat

Abocats a la pobresa

Treballadors socials: Al sector reben una gran pressió de la població i se senten completament desatesos per l'administració

Segons les entitats socials, amb les modificacions de la nova llei es pretén més estalviar que no pas evitar el frau minoritari

Des de l'1 de juliol no s'ha aprovat cap expedient nou

“La nova llei del PIRMIl'han desactivat a través del silenci administratiu”
X. Ventura ASSACS

Aquest divendres, el Departament d'Empresa i Ocupació ha fet públiques les dades del procés de reordenació que va començar l'agost passat i que pretenia posar fi a les bosses de frau que s'havien detectat en el cobrament de la RMI (renda mínima de reinserció). Dels 31.000 beneficiaris que hi havia al començament del juliol, el govern ha retirat la prestació a 4.521 persones, en gran part perquè ja no viuen a Catalunya o bé perquè no se'ls ha pogut localitzar. Les dades no difereixen gaire de les que es van avançar a final de novembre. Aquesta reducció de beneficiaris representarà un estalvi a la Generalitat de poc menys de 2 milions d'euros al mes, ja que la mitjana de la percepció és de 420 euros.

La publicació d'aquestes dades oficials ha coincidit, amb pocs dies de diferència, amb la presentació d'un comunicat de les entitats socials gironines en què rebutgen la nova llei del PIRMI perquè consideren que vulnera drets fonamentals. Amb la nova llei, la RMI deixa de ser una ajuda indefinida i estableix un període màxim de 5 anys llevat dels de més de 60 anys, que la podran allargar fins als 65. Per poder-la cobrar, cal demostrar dos anys de residència contínua a Catalunya en lloc d'un, com fins ara. Una altra novetat és que la RMI no podrà superar els 641 euros del sou mínim interprofessional i que estarà vinculada a la disponibilitat pressupostària, amb la qual cosa deixa de ser un dret universal. En el govern, han insistit que és una prestació pensada per a les persones amb risc greu d'exclusió social, i únicament per a les que han perdut la feina. Un dels arguments, oficials, per dur a terme la reforma, va ser la lluita contra el frau.

En les entitats socials, que treballen sobre el terreny, les coses les veuen molt diferents i tornen a insistir que la reforma per millorar la RMI ha suposat una greu retallada social en què es vulneren drets fonamentals i que l'únic que es pretén és reduir el nombre de sol·licitants i beneficiaris per produir un estalvi econòmic.

Els primers de posar el crit al cel van ser els treballadors d'acció social, que van acusar el govern d'actuar amb “nocturnitat i traïdoria” en haver tirat endavant la modificació en ple mes d'agost i sense tenir en compte per res els treballadors del sector. Xavier Ventura, portaveu d'ASSACS (Assemblea de Treballadors d'Acció Social) diu que des de l'1 de juliol fins avui no s'ha aprovat ni un sol expedient nou. “ Nosaltres els tramitem però no obtenim resposta i la nova normativa declara específicament que el silenci administratiu se l'ha de considerar com una negativa. La llei va entrar en vigor l'1 de setembre passat però en realitat no s'aplica ja que l'han desactivat a través del silenci administratiu. Els professionals del sector rebem una pressió molt gran de la població, que en alguns casos voreja la violència i, al mateix temps, estem completament desatesos per l'administració, que no ens comunica absolutament res.” Ventura recorda que molts dels que tenen la prestació aprovada des del juliol encara no l'han cobrada.

Marc Puntunet ha participat com a membre de SERGI en la taula d'entitats que ha publicat el manifest contra la nova llei del PIRMI. Considera que el més greu de tot plegat és que es deixa en la pobresa més absoluta un bon nombre de persones almenys durant un any cosa que, de retruc, repercuteix en les entitats socials, ja que amb menys mitjans han d'atendre a més gent. Va dir: “Oficialment, es volia evitar el frau però és evident que el que busquen és l'estalvi. De frau, sempre n'hi ha hagut, com a tants altres llocs, però és minoritari.” Assegura que abans, la prestació es pagava amb efectes retroactius, però que actualment si triguen quatre mesos a pagar-la son quatre mesos que es perden. “Pels polítics és fàcil de vendre, ja que la llegenda que als immigrants se'ls dóna de tot és molt popular, i a molts llocs aquest és el col·lectiu amb més risc d'exclusió. Aquests retalls, a més d'estalviar, permeten guanyar vots.”

Vulneració de drets fonamentals
Les modificacions proposades a l'estiu passat en la nova normativa que regula la RMI han provocat, segons les entitats socials gironines, que aquesta prestació solidària perdi el seu caràcter universal i deixi de ser un instrument d'inserció a la societat útil per tal de donar oportunitats a les persones que tenen un risc greu d'exclusió.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.