Societat

universitat

El govern avalarà els nous crèdits per a les matrícules

Fins a 30.000 universitaris podran fraccionar el pagament de les taxes universitàries gràcies a un acord amb l'ICF

El govern aspira a arribar a la mateixa xifra d'estudiants amb beques directes

L'Institut Català de Finances (ICF) de la Generalitat avalarà els crèdits que els universitaris catalans sol·licitin als bancs per poder pagar de manera fraccionada les matrícules del curs que ve. Ho va anunciar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, durant la compareixença davant la comissió d'Educació i Universitats del Parlament de Catalunya per fer balanç de les actuacions estratègiques impulsades aquest últim any en l'àmbit universitari.

Aquesta mesura forma part del nou model universitari català que propugna el govern de CiU, més pròxim a l'americà o anglosaxó, en què és habitual que els estudiants s'endeutin per pagar els seus estudis universitaris. El pla té en compte l'augment que tindran les taxes el curs 2012-3, ja que el Ministeri d'Educació ha fixat una forquilla mínima d'augment de l 50%.

La proposta del govern català és que avalarà els crèdits, a través de l'ICF, i també en subvencionarà una part dels interessos, tot i que Castellà no va especificar en quin percentatge, perquè s'està negociant aquests dies amb les entitats bancàries.

Tot i que l'increment de les matrícules i aquesta mesura portarà molts joves a endeutar-se, Castellà assegura que no vol que “cap estudiant quedi fora del sistema universitari per motius econòmics”. Per tant, la Generalitat preveu potenciar el sistema propi de beques que es va crear el passat 2011, si bé no ho podrà fer tant com voldria perquè haurà de dedicar una part important del pressupost (23 dels 30 milions d'euros) a cobrir les beques que l'Estat ja ha anunciat que congelarà.

En tot cas, les previsions del departament són que el nombre de becats pugui pujar dels 25.000 dels darrers exercicis fins a gairebé els 60.000. En cas de complir-ho, entre els becats i els beneficiats pels crèdits, la meitat dels estudiants –120.000 en total– rebran algun ajut

Però els universitaris no estan d'acord amb l'augment de taxes previst i continuen protestant. Mig centenar d'alumnes estan tancats al rectorat de la Universitat de Lleida, mentre que a Tortosa els estudiants van ocupar –en el segon intent, després del desallotjament de dimecres– el recinte de la Rovira i Virgili.

Castellà es queixa que l'Estat no hagi transferit les competències de gestió de les beques, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional del 2001. De fet, el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya es podria emparar en això per presentar un recurs d'inconstitucionalitat al decret de mesures de retallada en educació del govern del PP.

LES XIFRES

40
milions
d'euros destinarà l'Institut Català de Finances l'any vinent a avalar els crèdits dels estudiants.
25
per cent
del preu dels estudis, en comptes del 15% actual, és l'aportació que hauran de fer els alumnes el curs que ve.
55
per cent
dels vots va obtenir el catedràtic Ferran Sancho per ser elegit ahir rector de la Universitat Autònoma.

Ferran Sancho, elegit rector de l'Autònoma

El catedràtic de fonaments de l'anàlisi econòmica, Ferran Sancho, va ser elegir ahir rector de la Universitat Autònoma (UAB). Sancho va guanyar la segona volta de les eleccions amb el 55% del vot ponderat del claustre. El seu rival, el catedràtic Pere Solà, catedràtic de teoria i història de l'educació, va obtenir el 45% dels vots. La votació ponderada atorga més pes en el resultat al professorat que a l'alumnat. El professorat determina la meitat dels vots del claustre elector, i és en aquest sector on va vèncer Sancho, mentre que Solà va obtenir el suport dels estudiants i del PAS. Les eleccions han hagut d'arribar a una segona volta després de força divisió al campus, ja que hi havia quatre candidats i polèmica perquè l'equip rector sortint manté obert el procés d'acomiadament de 200 professors a causa de la retallada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.