Societat

Parc Güell restringit

L'Ajuntament de Barcelona implantarà l'octubre del 2013 una taxa d'entre 5 i 10 euros per limitar l'accés de turistes al recinte a 800 cada hora

Els catalans que vulguin entrar-hi gratuïtament hauran de treure's un carnet abans

Després d'anys de discussions enrevessades i de redactar projectes sovint contraposats, l'Ajuntament de Barcelona ja té tancada una proposta, a priori definitiva, sobre com regular l'accés al parc Güell per atenuar la sobresaturació de visitants que hi ha. Com ja s'havia anunciat, la pedra angular d'aquest pla serà la introducció, l'octubre del 2013, d'una taxa d'entrada a la instal·lació, d'entre 5 i 10 euros, que anirà adreçada únicament i exclusiva als turistes, per limitar el seu accés a la zona monumental on es concentren la majoria d'elements patrimonials que són obra d'Antoni Gaudí. Els diners que obtindrà el consistori amb aquesta mesura és una incògnita, però el repte és que n'hi hagi prou per costejar, encara que sigui en part, el manteniment anual de la instal·lació.

Actualment, el parc rep nou milions de visites l'any –un 97,6% són de fora de Barcelona–, gairebé el triple de les que acudeixen, per exemple, a la Sagrada Família. Aquesta allau provoca que, en determinades èpoques, s'arribin a concentrar fins a tres mil persones cada hora a la instal·lació, especialment a l'àrea que passarà a estar restringida. L'objectiu és reduir les xifres de manera dràstica; per això, s'establirà que podran accedir al recinte un màxim de 800 turistes cada hora. Hauran de tenir una entrada, que podran adquirir prèviament per internet o a través d'operadors turístics –aquestes seran de les més barates–, o a tres taquilles que s'habilitaran a les entrades del parc o bé als caixers automàtics que també s'instal·laran a les parades de metro situades més a prop.

Per implantar aquesta mesura, caldrà tancar i acotar l'àrea que quedarà afectada per la restricció, que representa un 8% de la superfície total del recinte. Formacions com ara ICV-EUiA i, especialment, el PSC ja han criticat que la protecció es limiti només a aquest punt, fet que augura que el pla del govern no genera, almenys d'entrada, complicitats polítiques. A la zona afectada no s'hi instal·larà cap nou tancat, una qüestió que topava amb l'oposició veïnal, sinó que s'aprofitaran les barreres naturals del parc mateix complementades amb cintes com les que s'utilitzen als cinemes. A cadascun dels cinc accessos projectats hi haurà el personal que regularà el pas dels visitants –la implantació del projecte crearia una cinquantena de llocs de treball, segons l'Ajuntament–, en un horari que anirà de 8 del matí a 6 o 9 del vespre en funció de l'època de l'any.

Carnet de soci

Els veïns dels barris limítrofs al recinte no estaran subjectes a la regulació. Perquè això sigui així, rebran un carnet que els donarà accés lliure a qualsevol hora i per qualsevol indret. El mateix passarà amb els alumnes, els pares i el professorat de l'escola Baldiri Reixach, que és dins el perímetre que quedarà tancat. La qüestió més espinosa, però, ha estat trobar la fórmula legal per garantir el compromís adquirit que els barcelonins, i per extensió la resta de catalans, tampoc hagin de pagar, ja que la normativa comunitària impedeix fer aquest tipus de discriminacions en funció de nacionalitat. La solució triada ha estat crear un carnet per formar part d'un club d'amics del parc que s'haurà de demanar amb temps, ja que l'Ajuntament trigarà set dies a tramitar-lo. Llavors el beneficiari haurà de sol·licitar una entrada per al dia, o els dies, que vulgui visitar la instal·lació.

Aprofitant l'avinentesa, també es reordenarà el pàrquing d'autocars turístics de la carretera del Carmel, on no es podrà accedir sense reserva. També es traslladarà la parada de taxis del carrer d'Olot i una de les línies del bus turístic que fan parada a la travessera de Dalt.

LA XIFRA

25.000
visitants
diaris rep actualment el parc Güell, un 86,2% dels quals són turistes de fora de l'Estat espanyol

La Sagrada Família, gratis per als aturats

A partir d'avui mateix, la visita al temple de la Sagrada Família serà gratuïta cada dimecres a la tarda per als desocupats. Aquesta exempció només s'aplicarà aquest dia de la setmana i únicament a partir de les tres de la tarda. Els desocupats que vulguin acollir-se a la iniciativa, que estarà vigent durant tot l'any 2013, hauran d'acreditar la seva condició a les taquilles del carrer Sardenya. Actualment, el preu de l'entrada estàndard individual per accedir al temple és de 13 euros, als quals cal afegir-n'hi quatre més si la visita és guiada o amb audioguia. Els menors de 18 anys, jubilats i estudiants tenen un descompte –11 euros l'accés– i hi ha un preu especial per als grups escolars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.