Societat

educació

El govern fixa un currículum per als nens de 0 a 3 anys

Ensenyament pretén marcar uns mínims per a tots els centres

Reconeix aquesta etapa com a “educativa”

El govern català va presentar ahir el primer “currículum” del primer cicle d'educació infantil (0-3 anys), una etapa de l'educació, no obligatòria, que fins ara havia quedat al marge d'unes directrius concretes de l'administració i en canvi sí que se'n fixen a partir dels tres anys.

Segons va explicar la directora general d'educació infantil i primària, Alba Espot, la iniciativa del govern no suposa cap “trencament” amb el model de llars d'infants i escoles bressol vigent fins ara, sinó que és “una eina per establir uns mínims que compleixi tothom”. Com que es tracta d'una etapa primerenca de l'educació, el Currículum i orientacions per al primer cicle d'educació infantil no s'ha d'entendre com un temari de continguts, va explicar Espot, sinó com una eina per “contribuir al desenvolupament emocional i afectiu, físic i motor, social i cognitiu dels infants”. No es tracta, doncs, de fixar un currículum de matèries, sinó d'establir orientacions per millorar aspectes com ara “la socialització de l'infant, la seva capacitat de compartir i la seva maduresa física i intel·lectual”.

Ensenyament posarà en marxa aquestes orientacions el mes que ve i n'avaluarà el compliment a través de la inspecció educativa. Tot i això, Espot va deixar clar que la intenció del departament no és fiscalitzar la tasca de les escoles bressol catalanes, “que és d'una gran qualitat”, ni preveu sancionar els centres que no segueixin les seves pautes. “Es tracta d'ajudar els centres –va dir la directora general– i de reconèixer, per primer cop, el primer cicle d'educació infantil com una etapa educativa.”

Mobilitzacions

Aquesta ha estat, precisament, la principal reivindicació dels educadors de l'etapa dels 0 als 3 anys, que reclamen que es valori la tasca educativa que fan i que no es vegin les llars d'infants com un pàrquing de criatures perquè els pares i les mares puguin anar a treballar. Els darrers mesos han sovintejat les protestes contra les retallades i l'externalització de serveis amb fort valor educatiu, com el menjador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.