Societat

El menjar que no es llença

El municipi de Reus posa en marxa un programa pilot per recollir aliments frescos i repartir-los entre els necessitats.

Cada català malbarata gairebé 35 quilos de menjar en un any i un 6,3% dels residus municipals que es generen a Catalunya provenen d'aliments que es llencen. Són dades del 2010 que recull l'estudi Diagnòstic del malbaratament alimentari a Catalunya, fet per la UAB, i que contrasten amb una realitat que parla d'un creixent increment de famílies sense recursos que no poden comprar menjar. Entitats com Càritas han incrementat en els darrers sis anys un 121% el nombre de persones ateses i les oficines de serveis socials de molts ajuntaments també s'han col·lapsat.

Amb l'objectiu d'intentar donar una sortida a aquestes dues realitats, l'Ajuntament de Reus ha impulsat el programa de recuperació d'aliments frescos per a persones sense recursos econòmics. Fa quatre mesos que està en marxa i de moment ja ha repartit 25.067 quilos de productes frescos a través del Banc dels Aliments. La iniciativa, avalada per l'Agència Catalana de Residus –que l'ha convertit en programa pilot–, està aconseguint recuperar fins a un 70% dels aliments que fins ara es llençaven.

La idea originària neix d'un treball universitari. Dos estudiants del màster d'MBA Administració i Direcció d'Empreses de la URV, Jordi Baldirà i Anna Puigdomènech, van presentar en el seu projecte un sistema per evitar el malbaratament de molts aliments que estaven en condicions de ser consumits i van idear els mecanismes per fer-los arribar a la gent sense recursos. Per dur-lo a terme, més enllà del suport de les administracions, hi entraven en joc supermercats i grans superfícies que rebutgen a diari aliments amb dates de caducitat properes i que el consumidor no vol comprar.

Als dos objectius esmentats –reduir la quantitat de residus que es generen i completar la dieta de les persones sense recursos amb productes frescos– se n'hi suma un tercer, que és ajudar persones amb discapacitats. I és aquí on entra en joc el Taller Baix Camp, una entitat sense ànim de lucre que ofereix serveis a persones amb discapacitat intel·lectual. Són ells els que, gràcies al premi Integra que atorga el BBVA –amb una dotació de 50.000 euros–, s'han pogut fer càrrec de tirar endavant la logística de la iniciativa, adequant les instal·lacions i donant feina a quatre persones.

La cadena és simple. Al matí es va a recollir els aliments a punt de caducar als supermercats de la ciutat que s'han sumat a la iniciativa –de moment Carrefour, Simply, Bon Preu, el Mercat del Camp, Suma i Consum Cooperativa. Quan el gènere arriba al taller se'n fa un triatge manual per garantir que tots els aliments que s'entreguen siguin òptims per al consum, i la mateixa tarda es porten a les diferents entitats que formen part de la xarxa de distribució d'aliments de la ciutat, que en faran l'entrega a la gent necessitada al mateix dia. «Tractem uns productes amb caducitat immediata i per això l'objectiu és fer arribar el producte a qui el necessita el mateix dia», explica Joan Ramon Nogués, director adjunt del Taller Baix Camp. Per garantir l'estat òptim dels aliments tenen la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i gràcies a les aportacions que han fet administracions, associacions i empreses, s'han pogut distribuir cambres frigorífiques a totes les entitats i parròquies que fan l'entrega final dels aliments.

En xifres, el resultat final dels quatre mesos del programa ha estat la recollida d'unes 36 tones d'aliments, dels quals se n'han aprofitat per al consum poc més de 25 tones, la majoria fruita i verdura provinent del Mercat del Camp. Això es tradueix a fer arribar aliments frescos a 1.500 persones necessitades, «tot i que l'objectiu es abastir d'aliments frescos els 6.000 reusencs a qui abasta la xarxa de distribució d'aliments», remarca Nogués. Ara com ara fer-ho possible només depèn dels supermercats de la ciutat, que són els que ofereixen la matèria primera. De fet, per tal de promoure aquests donatius que, al cap i a la fi, es convertirien en escombraries, des de l'Ajuntament de Reus s'ha decidit aplicar bonificacions d'un 10% sobre la taxa d'escombraries a tots els establiments col·laboradors. A banda, també se'ls distribueix una adhesiu identificador perquè els clients amb consciència social sàpiguen qui hi col·labora i qui no.

Registre de necessitats

Per aconseguir que tot això funcioni i que el repartiment d'aliments frescos sigui equitatiu entre els necessitats, la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus ha creat un engranatge perquè totes les entitats de la ciutat treballin en una mateixa línia. «El primer objectiu que ens vam marcar va ser crear un registre de persones necessitades perquè a més de rebre aliments també puguin tenir altres atencions per part de serveis socials», explica la regidora del servei, Montserrat Vilella. Això ha permès xifrar en unes 1.880 les famílies sense recursos de la ciutat (unes 6.000 persones). Amb la xifra a la mà, parròquies, esglésies evangelistes i entitats com Càritas i Creu Roja s'han posat a treballar de la mà per evitar duplicitats a l'hora de repartir i garantir que els aliments arribin a tothom de manera equitativa i han creat el que donen a conèixer com a Xarxa de Distribució d'Aliments. Darrere també hi ha el Banc dels Aliments, que tot i no distribuir directament els productes és el que en porta el registre i control.

De moment el projecte, que està pressupostat en 60.000 euros, ja ha rebut el suport econòmic d'administracions públiques, fundacions i empreses privades, i ha despertat l'interès d'altres ajuntaments que s'han desplaçat a la capital del Baix Camp per mirar d'implantar-lo.

«Avui soparem bròquil»

MERCÈ RIBÉ

A casa la Isabel Medina aquesta nit menjaran amanida amb raves, i els nens, bròquil bullit, «que els agrada molt». Avui, com cada 15 dies des de fa cinc mesos, ha anat a omplir el carro a la parròquia de Sant Francesc de Reus, on una desena de voluntaris de Càritas reparteixen els aliments que els arriben del Banc dels Aliments, els que de manera trimestral els proporciona la Unió Europea i els que, des del setembre passat, formen part de la campanya d'aprofitament d'aliments frescos.

La Isabel, tot i no ser conscient de l'existència d'aquesta campanya, sí que havia notat que últimament al carro hi havia fruita i verdura, i fins i tot alguns dies, carn. A casa seva són cinc. El seu marit té una parada de roba al mercat però amb la crisi no es treu de sobre el gènere, i ella va deixar de treballar quan van néixer els seus bessons de quatre anys i ara no hi ha manera de tornar a trobar feina. També tenen un fill de set i com que amb els ingressos no arribaven per omplir la nevera l'assistent social els va canalitzar cap a la parròquia per aconseguir l'ajunt. El carro d'avui marxa ple amb sis litres de llet, dos d'oli, dues llaunes de tomàquet i també tomàquets frescos. Hi ha carn i hamburgueses, fruita, raves, arròs, macarrons, pasta per fer caldo, torrades i sucs de fruita. Mentre remena s'adona que al fons també hi ha galetes, pa de motlle, bajoques enllaunades, i al damunt un bròquil, prunes, un enciam i mandarines. Està contenta i explica que tot i tenir uns nens que mengen molt administra molt bé el que li donen per mirar-ho de fer durar els 15 dies. «Jo només vaig a comprar algun dia carn, però últimament m'han donat pollastre, frankfurts i algun dia fins i tot una pizza.»

Els voluntaris que treballen a la parròquia tenen controlat què s'emporta cadascú i en quines quantitats. Tots els que hi ha la cua porten un tiquet amb un número de registre que és el que permetrà saber quantes boques cal alimentar i de quins recursos disposa la família.

La Maria –el nom és inventat perquè no vol que la identifiquin– viu sola amb una filla de cinc anys i els seus pares no saben que des del mes de març ha de recórrer a la beneficència per omplir la nevera. Té 43 anys i li va costar fer el pas. Necessitava ajuda però tenia por que des dels serveis socials li poguessin prendre la nena. Continua sense feina i diu que no cobra cap tipus d'ajut més enllà del suport de la família. És difícil, comprensible, trobar gent que vulgui donar la cara. A ningú no li agrada passar per aquest tràngol i és cert que molts tenen el mateix aspecte que la gent que fa cua al supermercat. «Ara a la cua sents parlar català», diu la Dolors Pont, la responsable de Càritas a la parròquia. Amb això vol posar en evidència que les proporcions estan canviant i ara hi ha tanta gent immigrada com gent del país que recull aliments. Actualment la seva parròquia dóna servei a 140 famílies.Més informació i fotografies a l'edició el paper de la revista Presència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a