Societat

llengua

Els comerços de Blanes potencien el català

Impulsen una campanya per difondre el significat d'una trentena de paraules

També es pretén donar a conèixer l'origen divers dels mots

Les botigues del centre de Blanes han iniciat una campanya per difondre el significat d'una trentena de paraules catalanes. Ho fan a través d'un centenar de cartells que pengen aquests dies als aparadors dels comerços i on es pot llegir una breu explicació sobre l'etimologia d'un mot. La campanya és impulsada per l'Oficina de Català de l'Ajuntament de Blanes i l'Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC), que, coincidint amb la diada de Sant Jordi, han unit esforços amb l'objectiu de “difondre el significat d'alguns dels mots catalans a peu de carrer, a través dels establiments associats”, segons van apuntar fonts municipals.

La campanya, que serà vigent fins a final de mes, pretén demostrar la procedència diversa que té el lèxic més bàsic del català. Així, es tracta de fer evident que els mots catalans provenen no tan sols del llatí, sinó també del grec, de l'àrab, del basc, del francès, de l'italià, de les llengües germàniques, del castellà, del persa o, fins i tot, de l'inuit, entre d'altres, arran del contacte entre les llengües i l'intercanvi d'idees i de conceptes.

“Aquesta concepció de la diversitat cultural i lingüística, constructiva i enriquidora, és el que mostra la història de les nostres paraules més bàsiques i l'esperit que es vol transmetre aquest Sant Jordi al carrer”, van explicar des de l'Ajuntament. La campanya porta per nom A l'abril, cada paraula val per mil.

LA XIFRA

30
paraules
catalanes tindran la definició en el centenar de cartells distribuïts.

Més actes

Amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, l'Oficina de Català de Blanes ha organitzat altres activitats. La primera és una passejada per les parades de llibres i una gimcana lingüística amb els alumnes de l'oficina, el mateix dia de Sant Jordi. També l'espectacle multicultural Escoltem les llengües del món, que es farà al Teatre de Blanes el divendres 26 d'abril a les set de la tarda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.