Societat

universitats

Les beques catalanes arriben a 19.000 universitaris

El 68% d'estudiants compleixen els criteris per obtenir el fons econòmic que la Generalitat va posar en marxa aquest curs

El Ministeri d'Educació només ha atorgat beques a 30.000 catalans

El fons econòmic que el govern de la Generalitat va posar en marxa aquest curs per garantir l'equitat del sistema i ajudar que els estudiants amb rendes més baixes poguessin assumir l'augment de les taxes universitàries, beneficiarà un total de 19.141 estudiants dels 28.000 que ho van sol·licitar. En un principi, la secretaria d'Universitats i Recerca havia destinat 30 milions d'euros, però finalment el conjunt de les beques atorgades ascendeix als 24 milions d'euros, per la qual cosa no s'han esgotat els fons d'enguany. La Generalitat, però, critica el fet d'haver d'absorbit els estudiants que queden fora de les beques del ministeri per l'enduriment dels requisits. I és que, de les 57.000 sol·licituds que van presentar els estudiants catalans, el Ministeri d'Educació només n'ha atorgat 30.000; en canvi, l'any anterior, 54.000 universitaris van demanar la beca i 31.000 la van aconseguir. A Catalunya, però, l'any passat es van concedir 583 beques de les 2.000 sol·licituds rebudes i, aquest any, amb el nou fons s'ha pogut ajudar el 68% dels estudiants que ho han sol·licitat, que representen el 9,5% d'universitaris catalans.

D'altra banda, l'associació d'estudiants EUAB i el consell d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van presentar ahir una demanda contra la Generalitat pel decret de preus públics aprovat l'any passat, que ha suposat un augment del 66% de les taxes universitàries. Els estudiants consideren que aquest decret atempta contra el dret d'igualtat, vulnera el dret a l'educació i impugna que no quedi definit quin és el criteri a l'hora de fixar el cost dels estudis.

LA XIFRA

19.141
estudiants
catalans s'han beneficiat aquest any de les beques Equitat que va instaurar la Generalitat.

Bloquegen el consell de govern a la UB

Estudiants i membres de la Plataforma Universitària en Defensa de la Universitat Pública van bloquejar ahir, per segona vegada (la primera va ser el 17 d'abril), el consell de govern que s'havia de celebrar a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. Prop de 60 persones van impedir que els membres hi poguessin accedir, per la qual cosa es va haver d'anul·lar la reunió, en la qual es preveia aprovar el pressupost d'aquest 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.