Societat

El PP reforça el castellà com a llengua vehicular a l'escola

Pacta una esmena a la llei Wert amb UPD que permet als pares recórrer de franc automàticament a centres privats si no se'ls garanteix l'ensenyament en espanyol

El govern critica la “imposició” contra el català

El Partir Popular (PP) va reblar ahir una mica més el clau en la seva ofensiva contra el model d'escola en català en acceptar, a la comissió d'educació del Congrés de Diputats, una esmena d'Unión, Progreso y Democracia (UPD) al projecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) que explicita la condició del castellà com a “llengua vehicular” de l'ensenyament a tot l'Estat. L'aprovació de l'esmena, prevista per avui, s'afegeix al text que figurava al primer esborrany de la LOMQE que insta les administracions educatives a “garantir el dret dels alumnes a rebre l'ensenyament en castellà, llengua oficial de l'Estat, i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris”.

“El castellà no podrà ser exclòs de les aules”, va manifestar el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que va assegurar que la nova esmena “afegeix una protecció més a les famílies” que volen que els seus fills estudiïn en castellà. El text reitera que els pares que sol·licitin l'escolarització en castellà per als seus fills i no se'ls doni una resposta positiva dins del “termini màxim” podran recórrer, de franc, a un centre privat –a càrrec de la comunitat autònoma–, tal com preveia el pla del ministre José Ignacio Wert.

El nou atac al model d'immersió lingüística en català que s'aplica des de fa tres dècades a Catalunya va provocar, de nou, la indignació del govern que, a través del seu portaveu, Francesc Homs, va qualificar de “contradicció flagrant [del govern del PP] donar missatges de diàleg i anar pertorbant les coses que funcionen de manera pacífica i amb resultats acadèmics”.

El conseller de Presidència va titllar d'“escandalós i hipòcrita”que el PP hagi votat en contra que el català sigui requisit a la justícia i, en canvi, vulgui “imposar” el castellà a l'escola.

El Departament d'Ensenyament ha sostingut sempre que l'única legalitat que aplicarà, pel que fa al model lingüístic escolar, és el que recull la llei d'educació de Catalunya (LEC), que obliga la Generalitat a garantir un coneixement adequat de les dues llengües al final de l'educació obligatòria, un fet que ja es produeix, segons les mateixes avaluacions del Ministeri d'Educació, en què els estudiants catalans obtenen unes notes lleugerament superiors a la mitjana estatal en castellà.

El govern té, a més, el suport de la immensa majoria de la societat catalana. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que aplega associacions de mestres, alumnes, pares i sindicats, ha recordat recentment que els docents catalans estan disposats a fer “insubmissió” a la llei Wert si entra en vigor. En principi, s'ha de començar a aplicar el curs que ve.

LA XIFRA

14
esmenes
a la LOMQE han pactat el PP i UPD amb el vot en contra de la resta de formacions polítiques.

LA FRASE

És una contradicció emetre missatges de diàleg i anar pertorbant les coses que funcionen
Francesc Homs
portaveu del govern i conseller de presidència

Aval al pla trilingüe de Bauzá

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) va desestimar ahir per “impossibilitat legal” la sol·licitud dels sindicats STEI i la UGT perquè se suspengués el decret llei del tractament integrat de llengües (TIL), aprovat pel govern balear i suspès, de manera cautelar, el 6 de setembre passat, pel mateix TSJB. L'alt tribunal considera que, un cop convalidat el TIL pel Parlament balear, no té altre remei que fer aplicar la norma.

Aquesta decisió judicial té lloc l'endemà que el Parlament balear aprovés, amb els vots del Partit Popular (PP), el decret llei que posa fi a l'ensenyament en català, que, d'ara endavant, s'haurà de conformar amb un terç de les assignatures no lingüístiques.

Davant d'aquest fet, la secretària general del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB), Francina Armengol, va anunciar ahir que el seu partit presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) a través de cinquanta senadors socialistes. La comunitat educativa, mentrestant, continua mobilitzada contra el TIL i, a banda de la vaga indefinida de mestres, preparen una gran manifestació per diumenge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.