Societat

Totes les botigues podran tenir un ‘outlet' a l'interior

La comissió del Parlament aprova la proposició de llei d'horaris comercials

Es vol protegir el model català

Totes les botigues podran destinar un 20% de la seva superfície a zona outlet, on es podrà vendre roba d'altres temporades. Així ho preveu la futura llei d'horaris comercials, que va ser aprovada ahir per la comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament, gràcies al suport de CiU i ERC, i que el ple aprovarà definitivament al gener.

La possibilitat de tenir una zona per vendre l'estoc de temporades passades –que no és el mateix que la roba de rebaixes– era una reivindicació del sector del comerç tèxtil, molt tocat per la proliferació d'outlets, sobretot de grans marques internacionals, dins i fora de les grans ciutats. “De fet moltes botigues ja tenien una zona outlet perquè no estava prohibit, però calia regular-ho”, va explicar ahir Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya.

La nova llei d'horaris comercials mantindrà, tal com volia majoritàriament el sector, les regles del joc tal com són ara, és a dir que no es liberalitzaran els horaris com proposa l'Estat. Al contrari, a Catalunya el Parlament vol “protegir el model de comerç propi”, que implica, entre altres coses, vetllar “pel dret dels treballadors autònoms i assalariats del comerç a la conciliació de la vida laboral i familiar”, i potenciar el comerç urbà i de proximitat.

D'aquesta manera, la llei, entre altres coses, mantindrà un límit horari –no es podrà vendre entre les 22.00 i les 07.00 hores– i només es podran obrir, com ara, vuit diumenges i festius a l'any. Els establiments comercials hauran d'estar tancats els dies 1 i 6 de gener, el diumenge i el dilluns de Pasqua, l'1 de maig, el dia de Sant Joan, l'11 de setembre i els dies de Nadal i Sant Esteve. Només podran tenir obert més hores els establiments alimentaris de menys de 150 m². Els municipis turístics– amb més llibertat d'horaris– només mantindran aquesta qualificació durant vuit anys.

El Portal de l'Àngel, el més car

El Portal de l'Àngel és el carrer amb el lloguer comercial més car de l'Estat, amb 3.180 euros per metre quadrat a l'any. Així consta en l'informe sobre els principals carrers del món elaborat per la consultora Cushman & Wakefield. Segons aquesta firma, el segon carrer amb el lloguer més car de l'Estat és Preciados, a Madrid, on es paguen 2.880 euros per metre quadrat l'any. El tercer lloc el comparteixen el passeig de Gràcia de Barcelona i els carrers Serrano i Ortega y Gasset de Madrid, amb un lloguer de 2.580 euros per metre quadrat l'any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia