Societat

Windows XP queda sense suport tècnic a partir d'avui

És el sistema operatiu instal·lat al 20% dels ordinadors del país

Microsoft deixa de vetllar per la seva seguretat i recomana el canvi

Si no es corren grans riscos, es pot continuar utilitzant sense perill

Windows XP, el més popular de tots els sistemes operatius de Microsoft, es pot considerar ja obsolet. A partir d'avui, la companyia nord-americana deixa de donar-li suport tècnic, de manera que, sobre el paper, passarà a ser més vulnerable a atacs i susceptible de problemes de funcionament. Aquest programari està instal·lat en gairebé 4 milions d'ordinadors de l'Estat, el que representa un 20% de la flota total, un guarisme que Microsoft Espanya considera apropiat també per a Catalunya, tot i no tenir-ne dades concretes.

El Windows XP va
sortir a la venda a finals del 2001 per substituir el Windows 2000. Estava previst que el Windows Vista, llançat el gener del 2006, el jubilés, però la mala acollida que va tenir va dur Microsoft a allargar la vida útil de l'XP –que va ser retirat de les botigues l'octubre del 2010– fins gairebé els tretze anys. Una marca notable, tenint en compte que el cicle de vida d'aquests productes sol ser d'una dècada i, sobretot, que va ser dissenyat per a un ús i un entorn molt diferent de l'actual.

“El 2001, només el 10% dels usuaris es connectaven a internet, mentre que ara ho fan més del 80%”, explica Fernando Calvo, responsable de Windows a Espanya, que justifica el motiu de la fi del suport: “En un entorn de recursos limitats, té més sentit invertir en innovació que en productes obsolets.”

En qualsevol cas, demà els ordinadors amb Windows XP continuaran funcionant exactament igual que avui. L'única diferència és que Microsoft deixarà de treballar en el manteniment del sistema i, per tant, s'hauran acabat les actualitzacions de software periòdiques i els pegats de seguretat que ajudaven a mantenir els aparells protegits d'eventuals atacs informàtics. “Nosaltres el que recomanem és abandonar XP i migrar a Windows 7 o Windows 8, que ofereixen molts més avantatges. Qui no ho faci s'arrisca a perdre els seus arxius per falta de seguretat, pot tenir problemes de compatibilitat amb nous perifèrics i, a la llarga, estarà perdent productivitat”, assegura Calvo.

Aprofitant aquesta conjuntura, i sabent que els ordinadors més limitats tècnicament no poden suportar aquests nous sistemes operatius, alguns dels principals fabricants de PC han començat a oferir programes de renovació dels equips amb avantatges interessants per convèncer els usuaris que és el moment de canviar el maquinari.

En qualsevol cas, els experts asseguren que el
canvi de sistema no és ni de bon tros imprescindible, ja que si s'eviten activitats potencialment perilloses –visites a webs proclius a tenir troians, descàrregues il·legals, etc.– i es protegeix l'ordinador amb antivirus de tercers, que sí que mantindran el suport a aquest sistema operatiu durant més temps, no s'hauria de notar la falta d'assistència oficial.

LA FRASE

No és que ara els ordinadors deixin de funcionar, però sí que passaran a ser molt més vulnerables
Fernando Calvo
Responsable de Windows a l'estat

LA XIFRA

4
milions d'ordinadors
de l'Estat tenen instal·lat aquest sistema operatiu, un milió dels quals correspon a empreses.

És al 95% dels caixers automàtics

Si la seguretat de Windows XP està compromesa, ¿ho pot estar també la dels caixers automàtics, ja que, segons fonts relacionades amb la seguretat digital, el 95% d'aquests utilitzen aquest sistema? La resposta, segons els experts, és que no hi ha cap perill, com a mínim en aquest sentit. “Els caixers automàtics no estan directament connectats a internet, així que per infectar-los caldria que el cibercriminal els ataqués directament, introduint un troià mitjançant una clau USB connectada físicament a una d'aquestes màquines”, explica  Guillaume Lovet, dels laboratoris FortiGuard. És una possibilitat que sembla remota, però que ja ha tingut lloc alguna vegada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia