Societat

Turisme

Debat sobre BCN World a Tarragona

Èxit o xantatge?

visions

Sindicats i experts analitzen els pros i contres del projecte de Veremonte

L'acte es fa dins de la campanya del multireferèndum

Malgrat que BCN World hagi fet córrer rius de tinta en els vint mesos que han passat des del primer anunci del projecte a Vilaseca i Salou, han estat poques les oportunitats al territori per seure i analitzar les dues cares de la moneda. Dimecres al vespre la campanya del multireferèndum a Tarragona –que inclou una pregunta sobre el projecte de Veremonte al Camp de Tarragona a iniciativa d'Aturem BCN World– va permetre fer-ho, tot i que els silencis i el rebuig d'alguns convidats –els promotors, diversos ajuntaments i les cambres de comerç– van fer que la part favorable quedés poc representada.

De fet, l'únic moment de veritable enfrontament entre partidaris i detractors va arribar amb el cara a cara entre dos representants sindicals (Jordi Salvador, delegat de la UGT a Tarragona, i Jordi Martí, de la CGT), que va bascular entre els conceptes d'èxit i xantatge. “No he trobat cap aturat que em digui que hi està en contra. A mi no se m'acudeix cap alternativa per a totes aquestes persones excloses del món laboral”, va sentenciar Salvador, que va recordar que “la precarietat és al carrer, a les reformes laborals”, i no als casinos.

Les crides de Salvador van ser la nota discordant, però, en un acte en què diversos experts –la majoria vinculats a la URV– van traçar els dubtes i fins i tot l'escepticisme sobre BCN World des de diferents perspectives. En primer lloc, la psicològica: “La facilitat d'accés al joc i la flexibilitat de la legislació són factors externs que podrien facilitar la ludopatia”, va dir Montse Gómez, del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. Els cops més durs, però, van venir dels experts en territori i planificació. “Canviar ara el pla territorial del Camp per encabir-hi BCN World és pervertir el planificament. I cal recordar que Port Aventura ha funcionat perquè té un dimensionament adequat”, va dir Robert Casadevall, expert en planificació de la URV. “Juguen amb la misèria de la gent. Amb la Xina i Rússia en recessió i els preus del petroli, no podrà funcionar mai tal com es planteja”, va sentenciar Sergi Saladié, professor també de la URV. El món polític el va representar l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, que va clavar l'estocada final: “Estem esperant l'enterrament del nostre model turístic.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia