Societat

La UE vol enviar “cascos blancs” a l'Àfrica

Espanya ofereix els seus aeroports per repatriar els metges europeus contagiats

La Unió Europea estudia crear una missió civil formada per metges i personal sanitari qualificat per combatre la propagació del virus sobre el terreny, a l'Àfrica occidental. És una idea alemanya per evitar que l'epidèmia, a més de ser “una gran tragèdia humanitària”, també “esfondri estructures i estats sencers”. I és que sense comerç, per culpa del contagi, ni per tant ingressos, Sierra Leone, Libèria o Guinea “no podran pagar els seus metges”, va advertir ahir Frank-Walter Steinmeier, el ministre d'Exteriors de Merkel.

Steinmeier i els seus homòlegs dels 28, reunits a Luxemburg, van acordar començar pel nomenament d'un “coordinador” especial, que “vigilarà” que “cada estat membre faci el que ha de fer” i sigui “eficaç” en la lluita contra l'Ebola (en altres paraules, perquè no es repeteixi el cas Teresa Romero). Serà molt probablement una funcionària belga la que ocupi aquest càrrec tècnic, “en els propers dies”. Els ministres d'Exteriors també van pactar que, d'ara en endavant, la UE es faci càrrec de totes les despeses de repatriació dels cooperants infectats. No tots els estats membres disposen dels mateixos mitjans per evacuar un metge contagiat i no sempre es poden pagar el desplegament militar necessari, per això s'estudiarà “cas per cas” quina és la millor opció i les operacions es podran finançar amb pressupost comunitari. Brussel·les pagarà, per exemple, les despeses de convertir un avió comercial convencional en una ambulància. Els 28 reclamen que es “garanteixi l'atenció apropiada” al personal sanitari, perquè si no ningú no acceptarà treballar sobre el terreny.

Espanya no només dóna suport a totes aquestes mesures, sinó que fins i tot ofereix els seus aeroports per repatriar els metges europeus contagiats. “No escatimarem esforços en aquesta emergència global”, va prometre José Manuel García-Margallo. L'executiu del PP accepta la petició de les Nacions Unides de fer servir l'aeroport de Las Palmas com a centre de coordinació per al corredor aeri per enviar ajuda humanitària i mèdica als països africans afectats per l'Ebola. I posa a disposició dels seus socis europeus la resta d'aeroports “que es considerin necessaris, tenint en compte sempre les condicions de seguretat i autoritzant-ho cas per cas”.

Els caps d'estat i de govern de la UE, que es reuniran aquest dijous i divendres, també debatran fer servir 1.000 milions d'euros del pressupost comunitari per combatre la propagació de la malaltia. Fins ara, les institucions comunitàries han ofert 180 milions i els estats membres, 300, tot i que de manera molt desigual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia