Societat

El president de Txetxènia demana que els homes prohibeixin l'ús del Whatsapp a les dones

La periodista russa que ha denunciat el casament forçat d'una menor ha hagut d'abandonar el país caucàsic per amenaces de mort

Ramzan Kadírov assegura que “l'amor no té edat” i ha encoratjat a fer tancar les esposes a casa

  • El president de Txetxènia, Ramzan Kadírov. REUTERS/MAXIM SHEMETOV.
  • VÍDEO: Casament difós a una televisió local rusa

El president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, ha instat als homes txetxens que prohibeixin a les seves mullers l'ús del servei de missatgeria mòbil WhatsApp, desprès de la polèmica per la difusió pública d'un matrimoni forçat. En unes declaracions a una televisió estatal txetxena, recollides per la cadena britànica BBC , Kadírov ha demanat de “tancar-les i no deixar-les eixir, d'aquesta manera no enviaran res”.

Les declaracions de Kadírov arriben després de la polèmica generada per la difusió mediàtica del matrimoni entre Nazhud Gutxígov, un cap de Policia local de 47 anys, amb Luizy Goilàbiïeva, una jove de 17 anys, i que va acabar per transcendir a les xarxes socials russes, especialment mitjançant WhatsApp. La boda ha estat denunciada per primera vegada pel periòdic independent Nóvaya Gazeta dues setmanes enrere com un casament forçat, fruit de les amenaces del comandament de la Policia vers la família de la menor, a la qual va acovardir amb fer represàlies si no li donaven la seva filla en matrimoni.

La núvia va complir els 17 anys el passat dia 1 de maig i per tant, segons les lleis russes, encara és menor d'edat, tot i que es reconeix capacitat de consentiment sexual als 16 anys. En aquest sentit, el Codi Civil de la Federació Russa contempla que la justícia dissolgui el matrimoni amb una persona menor d'edat si es demostra que el casament és invàlid. A més a més, Gutxígov és un home casat, circumstància que també contravindria les lleis russes, ja que la poligàmia està prohibida.

Malgrat les crítiques dels defensors dels drets humans, la boda tingué lloc el dissabte a la capital, Grozni, amb el vist-i-plau del líder txetxè qui, fins i tot, va ballar amb la núvia a la cerimònia. Kadírov, que és de religió musulmana, però, és un aliat estret del president rus, Vladímir Putin, i ha permès pràctiques com el segrestament de dones i el matrimoni amb noies menors d'edat en aquesta república caucàsica.

En aquest sentit, també s'ha mostrat favorable a la poligàmia i ha defensat que aquesta pràctica és compatible amb la xaria. “Atureu-ho, comporteu-vos com a txetxens”, ha afirmat el dirigent després que el debat sorgit al Whatsapp arribés a una televisió local. Ha insistit que “l'honor familiar és el més important” i que per evitar escriure aquestes coses “els homes han de fer fora a les seves dones de WhatsApp”. Per al president txetxè “l'amor no sap d'edats”, ha conclòs.

Periodista perseguida

La reportera del rotatiu que ha denunciat els fets, Elena Milàixina ha hagut d'abandonar Txetxènia després de rebre amenaces per escriure l' article que recull els fets que podrien demostrar que la jove era obligada a casar-se contra la seva voluntat. Aquesta periodista és reconeguda internacionalment pel seu compromís amb els drets humans, i és considerada com la continuadora de la tasca de la periodista Anna Politkovskàia, assassinada a Moscou el 2006 per la seva denúncia d'abusos de drets humans a Txetxènia comesos per l'exèrcit rus.

La premsa russa ha criticat el fet que les autoritats facin tant d'èmfasi en defensar la institució familiar tradicional i, per altra banda, prohibeixi la “propaganda homosexual” i les adopcions de fills per part de parelles del mateix sexe, mentre que alhora permeten un matrimoni entre un home casat i una menor d'edat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.