Successos

societat

Un arma per cada 14 habitants a les comarques gironines

A finals de l'any passat la Guàrdia Civil tenia comptabilitzades 53.276 armes particulars, sense comptar les dels cossos policials

Baixa un 30% el nombre de persones que s'examinen per tenir permís per culpa de la crisi

La crisi fa baixar el nombre de persones que es treuen el permís

La Guàrdia Civil tenia registrades a finals del 2011 a les comarques gironines un total de 53.276 armes legalitzades, cosa que suposa una mitjana d'una arma per cada catorze habitants. Aquestes dades corresponen a armes de particulars i en queden al marge les armes professionals dels agents dels cossos de policia. La gran majoria de les armes, 41.888, són escopetes de cacera, una activitat molt arrelada a la demarcació. D'armes curtes, la majoria de tir olímpic, n'hi ha 3.642, de carrabines, 3.142, i el nombre total de rifles arriba als 4.193.

El nombre d'armes legalitzades ha augmentat en relació amb l'any passat quan n'hi havia registrades 53.127, és a dir 159 armes menys. En canvi, si fem la comparativa en la perspectiva dels darrers vint anys, el nombre d'armes ha baixat significativament, ja que a finals del 1992 hi havia legalitzades a les comarques gironines 56.221 armes, és a dir, 2.945 més que el 2011.

Allà on la crisi ha influït és en el nombre de persones que l'any passat es van anar a examinar per obtenir la llicència d'armes. Mentre que el 2010 295 persones van fer l'examen per obtenir llicència d'armes, el 2011 van ser només 207, cosa que representa una reducció del 30%. La Guàrdia Civil interpreta que això és un efecte directe de la crisi, ja que l'obtenció del permís, que suposa la realització d'un examen teòric i un de pràctic, té un cost d'uns 200 euros. Els exàmens, que es van imposar com a obligatoris fa uns dotze anys, es fan un cop al mes, el dia 15. Al darrer examen, fet ahir, s'hi van presentar dotze aspirants i tots van superar les proves. Per primer cop, les practiques de tir es van fer a la nova galeria de Girona.

Pel que fa a les renovacions de llicències per tenir armes, durant el 2011 s'en van concedir 4250, mentre que el 2010 havien estat 4.483. La gran majoria de llicències corresponen al tipus E, que són les corresponents a les escopetes de caça menor, que és el que tenen la gran majoria dels caçadors. D'aquestes el 2011 se'n van concedir 2911. Però també se'n van concedir 811 del tipus D, corresponents a la caça major.

Les llicències que són més restrictives a l'hora de concedir són les del tipus B, corresponents a les armes curtes de defensa personal. N'hi ha registrades un total de 131 a totes les comarques gironines. Només es concedeixen en casos excepcionals de persones, sobretot empresaris, que justifiquen que han patit amenaces o intents de segrest o agressió i membres de la judicatura. El 2011 es van denegar dues peticions.

Un total de 7.365 armes guardades a la comandància

La Guàrdia Civil guarda a les seves instal·lacions 7.365 arnes que han estat dipositades pels seus amos o bé comissades. Un cop a l'any es fa una subhasta d'aquestes armes.

Cinquanta-quatre expedients sancionadors

L'any passat es van incoar 54 expedients sancionadors relacionats amb armes i explosius i es van realitzar 322 inspeccions a empreses que manipulen explosius i 20 a empeses de seguretat.

Denegades cent set llicències durant el 2011

Les denegacions es fan bàsicament en casos de persones que han acumulat antecedents. En els casos de violència domèstica, només amb una denúncia ja es deneguen immediatament.

Els accidents no sempre suposen revocació

Que un caçador mati o fereixi accidentalment algú no sempre comporta la revocació de la llicència, sinó que s'estudia cas per cas. Si s'empra l'arma en afers criminals, la llicència es revoca al moment.

El nombre de llicències: 30.236, menys que armes

El nombre total de llicències és de 30.236, aproximadament les mateixes que fa deu anys. El nombre de llicències és menor que el d'armes perquè una llicència faculta per tenir més d'una arma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.