Successos

“M'han robat el que guanyo en un any”

Amb un tomb pels diversos camps de conreu de Blanes es pot constatar que els robatoris afecten la majoria de pagesos

A algun agricultor de la zona li han robat més del que guanya en un any

Rams, també pagèsi també desesperat: “He perdut el compte dels cops que m'han robat”

Un matí Agustí Robert engega el reg i veu que l'aigua surt a l'engròs: li han robat totes les aixetes. “Si les canvies i les tornes a posar de metall, te les tornen a robar; he optat per posar-les de plàstic”, lamenta. Un altre matí, arriba i intenta regar, però el motor no s'engega. Ressegueix el cable: “Descobreixo que falten uns cinquanta metres; m'han tornat a robar.” També ha hagut de canviar dues vegades la porta de la caseta: “Ara deixo la porta oberta i dins la caseta hi guardo coses sense valor.”

Pugem a la seva furgoneta i fem un tomb pels camps de Blanes. “A aquest li han robat el motocultor; a aquest altre, el gasoil; al de darrere li han entrat a la caseta tres vegades; a aquell, li han desaparegut les eines...”, i així un no parar. Cada tros té la seva crònica de robatori.

Visitem Miquel Rams, també pagès i també desesperat: “He perdut el compte de tots els cops que m'han robat; és la ruïna, en total és més del que guanyo en un any.” Què li han robat? Bateries, instal·lacions de motors, les estaques dels pebrots –“no en van deixar ni una”–; cables, tubs i la instal·lació elèctrica; la furgoneta, un bidó amb gasoil, eines petites... “L'última vegada em van destrossar la porta de la caseta, però no es van emportar res.” Aquella nit, però, el seu veí no va tenir pas tanta sort: “Al de l'altre costat li van robar un motor elèctric i els cables.” A Rafael Vallecillos, que també conrea la terra a Blanes, una nit li van robar el motocultor: “265.000 pessetes, em va costar.” Se n'ha comprat un de segona mà, “però si me'l tornen a robar no en compraré cap més”, diu. Vallecillos recorda la sort dels seus veïns: “Al de la barraca del davant li van fotre tot el que tenia i al del costat fins i tot li han robat animals.”

En tota la visita als camps de Blanes només trobem un únic pagès que pot dir que –encara– no li han entrat. El secret: “Dins la caseta hi tinc gossos que la protegeixen.” La dels gossos és una de les solucions per la qual opten els pagesos. Així com instal·lar alarmes a hivernacles i casetes o tancar els camins i camps. Aquesta darrera opció, però, no és gaire útil, perquè s'han donat diversos casos de tancats que han estat forçats. Molts pagesos opten per traginar amunt i avall el material. “Tenir les eines al camp s'ha acabat”, diuen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.