Successos

policial

Més controls a la Selva per combatre els taxis pirata

Els Mossos d'Esquadra mantenen una trobada amb taxistes de Lloret, Blanes i Tossa

A part dels controls diaris, a l'estiu els agents van fer tasques de vigilància de paisà a l'aeroport de Girona

Copsar amb més profunditat el dia a dia al carrer i obtenir informació directa de quina és la realitat dels sectors professionals. Són els valuosos resultats que els Mossos d'Esquadra aconsegueixen a partir de les reunions amb col·lectius i entitats. Mitjançant aquest mecanisme de treball, van celebrar la setmana passada una trobada amb taxistes de la Selva per donar-los consells de seguretat, resoldre'ls dubtes tècnics i escoltar la seva problemàtica. Francesc Cardús, el cap de la comissaria de Blanes, va manifestar-los que són conscients que un dels temes que més els afecta és l'intrusisme. Per això, els Mossos fan controls els 365 dies de l'any per intentar detectar els ciutadans que es dediquen al transport de viatgers sense permís; i posen un èmfasi especial a l'aeroport de Girona, on fins i tot al llarg de l'estiu van realitzar vigilàncies de paisà als aparcaments.

Bona nota

Els taxistes van puntuar amb bona nota aquesta tasca i, per aquest motiu, van demanar que els dispositius s'incrementin on ells treballen: Tossa de Mar, Blanes i Lloret de Mar. Arran d'aquesta petició, els agents es van comprometre a fer-ho i, en la mesura del possible, a comunicar-los el nombre d'operatius desplegats i el total d'infractors caçats.

El caporal de l'àrea regional de trànsit de Girona, Domènec Mera, i el caporal de l'oficina de relacions amb la comunitat de Blanes, David Goikotxea, van insistir als oients que si tenen la ferma sospita que hi ha persones que fan de taxistes de manera il·lícita ho posin en coneixement del Departament de Transports a Girona, que al seu torn enviarà la denúncia a la policia. Mera va admetre, però, que en ocasions es troben amb l'handicap de poder demostrar que els ocupants d'un vehicle paguen al conductor pel trajecte, si bé va deixar clar que denúncia que els arriba “es comprova”.

També per trencar amb la sensació que hi ha màniga ampla, va especificar que el procés de sanció als infractors en matèria de transports no queda enlaire, sinó que és llarg. Va recomanar als taxistes, no obstant, que tampoc tinguin mania persecutòria contra qualsevol que carregui passatgers: “Ens arriben denúncies per furgonetes que agafen gent a fora d'hotels. Sovint, el vehicle és de l'establiment i els clients tenen contractat tot un paquet. No s'infringeix res perquè no paguen els trajectes a banda.”

Ja en matèria de seguretat, Goikotxea va indicar-los que sempre intentin evitar l'enfrontament físic. “La persona que va al darrere està en la posició més forta. Hi ha alguns mecanismes que es poden instal·lar al cotxe. Per exemple, perquè prement un botó el 112 rebi una trucada i es localitzi el taxi a través del sistema GPS, perquè s'encengui la paraula SOS al tauler lluminós o perquè s'il·luminin els llums de marxa enrere malgrat que l'automòbil circuli endavant.”

Xarxa d'interlocutors

El cap dels Mossos de la regió policial de Girona, Joaquim Belenguer, creu que fer partícips les entitats i els col·lectius dóna molt bons resultats: “Tenim un grup de treball amb la FOEG, la PIME i les cambres de comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós. Vam començar les reunions amb els empresaris i hem ampliat els contactes als jutjats de pau, els pagesos, el bisbat, el SERTRANS, el Col·legi d'Advocats, els administradors de finques, els agents de la propietat immobiliària o la UdG.” Les dues parts analitzen els delictes, elaboren tàctiques, es marquen objectius i adquireixen compromisos dels deures a fer. Per eixamplar els interlocutors s'estan estructurant grups de treball amb l'Associació d'Alcohòlics Anònims, càmpings, farmacèutics, superfícies de distribució i empresaris de la construcció.

LA FRASE

Fer partícips les entitats i els col·lectius de les comarques gironines ha donat molt bons resultats
Joaquim Belenguer
cap dels Mossos de la Regió Policial de Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.