Successos

Imputar o no imputar Crespo, dilema repetit per al TSJC

El Tribunal Superior nomenarà una terna que decidirà si tira endavant la causa contra el diputat, com proposa el fiscal

El 2010 ja va rebutjar una querella pel mateix cas

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ahir va rebre l'exposició raonada del magistrat Eloy Velasco per imputar el diputat Xavier Crespo en el cas de la trama de la màfia russa a Lloret, nomenarà una terna de magistrats que resoldran, consultant prèviament el fiscal del TSJC, si s'imputa l'aforat Crespo per prevaricació i suborn.

L'any 2010, la fiscalia anticorrupció va presentar al TSJC una querella contra Xavier Crespo que ja es basava en les relacions de Crespo com a alcalde de Lloret amb l'empresari rus Andrei Petrov, però el TSJC va rebutjar la querella. En aquell moment la fiscalia anticorrupció es basava només en un informe de la Guàrdia Civil, però ara es disposa d'una causa voluminosa que inclou una llarga llista de les converses enregistrades durant dos anys de punxades dels telèfons del suposat cap de la trama Andrei Petrov i tot el seu entorn.

Decisió del TSJC

Ara, amb tota la documentació aportada per l'Audiencia Nacional, el TSJC ha de tornar a revisar l'actuació de Crespo. “Un cop estudiada la documentació, si es considera que es donen els requisits necessaris, es dictarà una resolució per tal d'admetre la competència del TSJC i es tindrà l'aforat com a imputat”, remarca el TSJC en un comunicat tramès ahir. En cas que els tres magistrats es decantin per imputar Crespo, el ponent de la resolució seria escollit instructor de la causa i citaria Crespo com a imputat i assistit de lletrat.

Però, en cas que el TSJC opti per obrir una causa amb Crespo com a imputat, encara quedarà un altre dilema judicial per resoldre: si l'imputat aforat es considera l'eix principal i es trasllada tota la causa al TSJC (com s'ha fet en altres casos) o si s'instrueix la causa contra la resta dels imputats a l'Audiencia Nacional i es passa la part que pertoqui al TSJC.

13
persones
estan imputades en relació amb la trama de la màfia russa destapada en l'operació Clotilde
3
dels detinguts
van ser empresonats a Soto del Real per ordre del magistrat Eloy Velasco

El vol de Crespo amb el capitost Kanaiquine a Rússia

El TSJC haurà de valorar la imputació o no de Crespo amb uns indicis un xic més contundents que els que havia aportat al 2010 la Guàrdia Civil sobre la seva relació amb Andrei Petrov. Ara, la fiscalia disposa de fotografies (com la que reproduïm, que ja va difondre ahir La Sexta) on es veu Crespo a Rússia en bona camaraderia amb Petrov i també amb Víctor Kanaiquine, considerat el cap de Petrov en l'organització mafiosa i qui prenia les resolucions sobre les inversions que feia Petrov a Lloret. A l'ordinador de Petrov, la Guàrdia Civil hi va trobar imatges del viatge a Rússia on es veu Crespo volant amb helicòpter, fent àpats i fins i tot ballant la polca. En l'informe del 2010, la Guàrdia Civil ja feia referència als viatges que Petrov hauria pagat al llavors alcalde de Lloret Xavier Crespo i la seva dona, però no se'n tenien imatges. Ara també es disposa de la declaració de Petrov, que manté que l'alcalde el pressionava perquè subvencionés els equips de futbol i d'hoquei (que havia presidit el mateix Crespo) a canvi d'aplanar-li el terreny per als projectes urbanístics de l'empresa DDC. L'Ajuntament va perdonar a Petrov 133.500 euros de la llicència del complex de la plaça de braus, una operació avalada pel suposat bé públic de l'obra, i Petrov es va comprometre a pagar 30.000 euros cada quatre mesos per patrocinar l'esport. Petrov va tornar a ser interrogat ahir pel magistrat Velasco sobre els viatges que va pagar a Xavier Crespo i els regals que li va fer, que Petrov ja havia revelat en la seva primera declaració després de ser detingut. En un primer moment, Crespo va assegurar que només coneixia Petrov d'haver-hi parlat un parell de cops per telèfon, però al final es va rendir davant de l'evidència i va admetre que havia viatjat a Rússia amb ell. Ara s'haurà de dirimir si Crespo, com a alcalde de Lloret, va traspassar la línia de la legalitat amb els acostaments als empresaris russos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.