Successos

Policial

Trencar la indecisió

Un policia local de Lloret va ser clau per destapar la situació de la jove de 19 anys que era obligada a prostituir-se

Tot i que ella no volia denunciar, l'agent va sospitar que li passava alguna cosa greu i que s'havia d'intervenir

La capacitat d'un escàner d'anar més enllà del que aparentment es veu és similar a la intuïció que va tenir un agent de la policia local de Lloret de Mar per detectar la desesperació entre una de les múltiples cares dels ciutadans que omplien la comissaria. Era el 5 de juliol a la tarda quan va entrar a les dependències la jove de 19 anys i de nacionalitat romanesa que era obligada a exercir la prostitució a les comarques gironines per part del seu proxeneta –un noi de 26 anys amb nombrosos antecedents, i també originari de Romania–. Com és habitual en l'època d'estiu, la sala d'espera era molt plena de persones, algunes de les quals anaven a recollir el vehicle que els havia enretirat la grua, d'altres havien sigut víctimes de furts o bé estaven citades per declarar.

La jove va fer cua una estona, però en no conèixer l'idioma va dubtar que pogués fer-se entendre, i va decidir sortir. Un efectiu de la unitat d'atestats –de nom Xavi i amb número de TIP 580– es va adonar que a la noia li passava alguna cosa per la seva expressió, va interceptar-la i li va preguntar què necessitava. El policia va notar que tenia por, va sospitar que al darrere hi podria haver un cas de violència domèstica i li va demanar que entrés de nou a la comissaria. A causa de la barrera lingüística, el municipal va estar unes dues hores dialogant-hi i, malgrat que ella es negava a presentar denúncia, es va optar per engegar la maquinària per arribar al fons de l'assumpte.

Segons el cap de la policia local, Joaquim Martín, l'agent, “encertadament”, es va posar en contacte amb el comandament de servei, en intuir que havien d'actuar. A partir d'aquí, es van desplaçar juntament amb la víctima fins a l'hostal de Lloret on s'allotjava amb l'acusat. La jove i el seu proxeneta ja es coneixien a Romania, on el noi la va agredir sexualment per primer cop quan ella era menor. Sota l'advertència que mataria el seu fill de 2 anys si no seguia les seves ordres, la víctima havia estat anteriorment a l'Estat espanyol exercint la prostitució i, ara, feia un parell de mesos que havia tornat en continuar rebent amenaces.

A l'entorn de l'hostal, es va establir un dispositiu de vigilància de paisà. Quan va arribar el noi, li van requerir la documentació, van observar que podria ser falsa i van alertar la unitat d'estrangeria de la Policía Nacional, que va procedir a detenir-lo. Pels bons resultats de l'actuació, des de la Policía Nacional es va enviar una carta de reconeixement a la policia local; i l'alcalde de Lloret, Romà Codina, va fer arribar una circular a tots els efectius del cos, en la qual destaca que la intervenció reflecteix “la capacitat d'escoltar de manera activa, un servei pròxim i de qualitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.