Successos

Querella contra un exdirector de La Caixa de Sant Gregori

Joan Carles Iglesias està imputat per estafa i apropiació indeguda, sospitós d'haver fos els estalvis de clients de l'oficina

La Caixa ha indemnitzat extrajudicialment alguns altres afectats

El jutjat número 1 de Girona manté oberta una investigació per estafa a clients de l'oficina de La Caixa de Sant Gregori que s'haurien vist afectats per les martingales financeres executades pel que fins al 2011 era director de la sucursal, Joan Carles Iglesias Resines, ara imputat per estafa i apropiació indeguda arran de la querella que ha presentat el lletrat Antoni Julià en representació del matrimoni format per Isabel Triola i Ramon García, que reclamen recuperar 240.056,56 euros, que és el mínim que, segons calculen, Iglesias els va prendre o fer perdre. La querella també va dirigida contra l'entitat com a responsable civil per la seva culpa in eligendo, és a dir, com a responsable dels actes del seu empleat.

Els querellants (botiguera i transportista) denuncien que el seu capital, el de les empreses i els estalvis per als seus fills van desaparèixer darrere les males arts de Joan Carles Iglesias, que sospiten que jugava amb el capital dels clients per fer negocis de borsa pel seu compte fins que no va ser capaç de tapar el desgavell financer que havia creat. Segons els querellants, Iglesias va fer extraccions contínues de capital falsificant la firma dels titulars, i també, abusant de la confiança, va aconseguir que García signés en blanc alguns documents pensant que signava les imposicions dels diners que ell mateix portava a casa d'Iglesias perquè els ingressés després al seu compte de l'empresa i que Iglesias, en realitat, no ingressava. El jutjat ha encarregat unes pericials cal·ligràfiques a dos perits diferents per certificar que les signatures són falses.

Els afectats confien que La Caixa s'avingui a retornar-los la part del capital desaparegut per la via de les signatures falses. Però la lluita judicial és més difícil en el cas dels diners portats a casa d'Iglesias, tot i que la dona del querellat ha declarat que ella havia sigut testimoni de les visites que García feia a casa seva, i que entregava sobres al seu home. Ella, però, no sabia què contenien els sobres i Iglesias nega que rebés diners a casa seva per ingressar al banc. El matrimoni García Triola també acusa l'exdirector d'haver-se quedat el capital que tenien a les llibretes d'estalvis dels seus tres fills a través de complexes maquinacions. Els querellants també culpen l'exdirector de l'entitat d'haver entabanat la mare de Ramon García perquè signés un crèdit dient-li que el que signava era un aval per al seu fill.

Iglesias, que va ser detingut pels Mossos després d'haver-se evadit i d'haver estat en crida i cerca, va declarar el març del 2014 al jutjat i va explicar que ell cobrava 5.500 euros com a director de La Caixa, que el van acomiadar el 20 de novembre del 2011 però que no sap el motiu, i que ell va presentar una reclamació per acomiadament improcedent. Davant del jutge va negar que Ramon García portés diners a casa seva i també que els hagués falsificat firmes, i que el convoqués de tant en tant per fer-los signar els documents que tenien pendents “perquè eren clients habituals”, i que ell no té constància que La Caixa hagi hagut de retornar diners a alguns dels afectats.

LA XIFRA

240.056
euros
és la quantitat mínima que els querellants calculen que l'exdirector de l'oficina se'ls va apropiar.

LA DATA

12.03.14
L'exdirector
va ser interrogat al jutjat després d'haver estat en crida i cerca i ser detingut pels Mossos.

LA FRASE

Com a delegat d'oficina cobrava 5.500 euros nets al mes i no sé per què em van acomiadar
Joan Carles Iglesias
querellat, exdirector de la caixa de sant gregori

Facebook per buscar afectats de les argúcies d'Iglesias

Els querellants relaten que van descobrir que havien estat víctimes d'Iglesias quan van repassar els seus comptes (que externament semblaven correctes), quan va transcendir que hi havia hagut un frau a clients de l'oficina de La Caixa de Sant Gregori, un desfalc que es va destapar el 2011 arran de la denúncia d'un afectat, Josep Güell, ara difunt. En aquell moment, La Caixa va traslladar Iglesias a l'oficina de Sarrià de Ter i posteriorment el va acomiadar, tot i que encara ara consta al registre mercantil com un càrrec actiu d'una societat vinculada amb La Caixa: Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona La Caixa. Els querellants, ho exposen en la querella, van tardar a presentar-la, ho van fer el 9 de maig del 2012, per les dificultats que tenien de pagar els honoraris d'un advocat, arran de la ruïna en què els va deixar Iglesias. La família García Triola va crear un compte de Facebook per denunciar els fets i buscar altres afectats de les argúcies de Joan Carles Iglesias, i van repartir cartells per Sant Gregori i les poblacions veïnes perquè la gent denunciés. Saben que hi ha afectats que han estat indemnitzats i han signat un compromís de confidencialitat amb La Caixa, i altres que no gosen admetre que els han estafat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia