Política

Crítiques als EUA per una polèmica condemna a mort

La justícia nega el perdó a un negre acusat de matar un agent blanc

Les proves que inculpen el reu són dubtoses

La Junta d'Indult i Llibertat Condicional de l'estat de Geòrgia va rebutjar ahir la petició de clemència presentada pel ciutadà afroamericà Troy Davis, condemnat a mort per l'assassinat d'un policia blanc el 1991 amb proves dubtoses sobre la seva culpabilitat. Davis, que s'ha convertit en el símbol del combat contra la pena capital, havia de ser executat aquesta matinada amb injecció letal a la presó de Jackson, en presència de la vídua i els fills de l'agent assassinat.

La decisió del comitè judicial ha desfermat una allau de crítiques arreu del món. Presentat pels seus defensors com el prototip de negre condemnat injustament, Davis, de 42 anys, té el suport de personalitats com ara l'expresident Jimmy Carter, el papa Benet XVI, una cinquantena de congressistes nord-americans i, fins i tot, de defensors de la pena capital, com per exemple l'exdirector de l'FBI William Sessions.

Prop d'un milió de persones van firmar una carta a internet en què demanaven que Davis no fos executat a causa dels dubtes sorgits sobre si va ser ell qui va matar l'agent Mark MacPhail el 1989. Des que Davis va ser condemnat, el 1991, set dels nou testimonis clau s'han retractat o han canviat la declaració. Alguns han assegurat que la policia els va coaccionar perquè testifiquessin en contra seva i d'altres han afirmat que va ser un altre home el que va matar MacPhail. A més, no hi ha proves materials que relacionin Davis amb el crim.

Els advocats de Davis tenien previst presentar un recurs d'última hora davant d'un tribunal del comtat per aturar l'execució. Arran del fracàs de totes les anteriors peticions de clemència, les vetlles i protestes van continuar ahir davant del centre d'execucions de l'estat de Geòrgia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.