Política

Parlament

S'aixeca el vet a ‘Espanya ens roba'

De Gispert fa marxa enrere i admet que no pot prohibir expressions

Demana cortesia i respecte als grups parlamentaris

Núria de Gispert, 30 de novembre: “Robar és una expressió que no s'acceptarà més.” Núria de Gispert, 13 de desembre: “Entre les meves funcions no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se [...]. L'essència d'un Parlament és parlar lliurement.” Només un parell de setmanes separen aquestes dues idees diametralment oposades de la presidenta del Parlament, que ahir va fer marxa enrere i va aixecar la prohibició a la frase Espanya ens roba.

La rectificació es va escenificar en la mesa i la junta de portaveus. De Gispert va defensar la llibertat d'expressió sempre que es guardi el “mínim decòrum” envers les institucions, i va deixar clar que no hi haurà cap llista de mots prohibits, tot i que va demanar cortesia. En tot cas, va matisar que si algú se sent ofès pot fer servir el seu torn de paraula en el ple.

Una decisió que dóna llum verd a la consigna Espanya ens roba, que Solidaritat havia posat en el centre del debat i que ja havia anunciat que la continuaria utilitzant amb vet o sense. La mesa, però, es reserva el dret de poder cridar a l'ordre algun grup o diputat en casos puntuals.

Els solidaris es mostraven exultants i Uriel Bertran destacava que havia guanyat la “llibertat d'expressió”, mentre que CiU va voler tallar de soca-rel la polèmica per deixar sense munició als independentistes, que se senten molt còmodes en aquests escenaris. La federació, però, va avisar que estaran amatents perquè no hi hagi més sortides de to, sobretot de SI. Un dels més crítics va ser Ciutadans, que precisament va ser el que va aixecar la llebre quan en l'últim ple va mostrar l'enuig per l'Espanya ens roba. El seu líder, Albert Rivera, va lamentar que a partir d'ara al legislatiu s'hi valdrà tot.

Tots els portaveus, menys els de SI, també van censurar les declaracions d'Alfons López Tena, que havia insultat la presidenta en el marc d'aquesta confrontació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.