Política

Blanco defensa l'impagament dels 759 milions d'euros

Afirma que són recursos per a inversions en infraestructures i que aquestes no s'han establert

El portaveu en funcions assegura que l'avançament dels pagaments a compte a les comunitats autònomes alleugeriran les tensions de tresoreria

El Consell de Ministres espanyol ha confirmat aquest divendres que el govern anticiparà els pagaments a compte a les comunitats autònomes i ha anunciat que ho farà extensiu als ajuntaments. En canvi, ha defensat l'impagament dels 759 milions d'euros previstos a la disposició addicional tercera de l'Estatut “perquè són diners per a infraestructures, i aquestes s'han de pactar”.

A la roda de premsa posterior a l'última reunió del govern socialista, el ministre de Foment i portaveu de l'executiu en funcions, José Blanco, ha assegurat que l'avançament a compte que rebrà la Generalitat “és molt important” i l'ajudarà a fer front als seus compromisos.

En relació a l'impagament de 759 milions d'euros que denuncia el govern català, Blanco ha recordat que aquests diners s'han d'invertir en infraestructures i ha afirmat que l'executiu català encarà no ha dit a quines obres vol destinar-los.

“La Generalitat no put utilitzar els recursos de la disposició addicional en el que vulgui. Són diners per a infraestructures, i aquestes s'han de pactar”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha suggerit que, al seu parer, les obres d'accés terrestre al port de Barcelona serien una bona destinació.

Blanco ha confirmat que la transferència dels pagaments a compte als territoris anunciada per la ministra d'Economia Elena Salgado es farà el proper 20 de desembre i que rebran en conjunt 4.500 milions d'euros. A més, ha indicat que el govern ha decidit ampliar aquesta mesura als ajuntaments, que la rebran el dia 23 de desembre. L'encara ministre ha considerat que d'aquesta manera les administracions locals i autonòmiques podran complir els seus pagaments.

El titular de Foment també ha avançat que Catalunya rebrà 50 milions d'euros per als serveis de Rodalies.

Indult a Montes Neiro

En la seva última roda de premsa com a portaveu, Blanco ha explicat que el govern en funcions ha aprovat l'indult a Miguel Montes Neiro, que assegura ser el pres comú més antic d'Espanya i que va ingressar a presó per primera vegada el 1966; ajudes a la reconversió de plantacions de cítrics; l'establiment dels drets d'emissió dels operadors aeris, i l'autorització de la fusió d'Antena 3 i la Sexta.

L'encara ministre no ha volgut valorar el rebuig a la formació d'un grup propi a Amaiur, i s'ha limitat a dir que la posició del govern en aquest assumpte és la de “respecte a les decisions de la mesa” del Congrés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.