Política

Es dispara el nombre de peticions per garantir l'Estatut

El Consell de Garanties Estatutàries rep en dos mesos quatre sol·licituds de dictamen a causa de les retallades

Al Consell de Garanties Estatutàries se li gira feina. Les retallades en sanitat i educació del govern del PP han estat els dos últims episodis polítics que han portat els grups parlamentaris de la cambra catalana a sol·licitar dictàmens al Consell de Garanties Estatutàries per avaluar si les mesures vulneren la Constitució i l'Estatut. A aquestes dues peticions fetes la setmana passada cal afegir també la consulta sobre la reforma laboral i la que es va efectuar al febrer sobre la llei de mesures fiscals del govern de CiU, que incloïa l'aplicació de l'euro per recepta i la taxa turística. I, a més a més, el Parlament va aprovar la setmana passada estudiar una altra sol·licitud per al consell, aquest cop basada en els incompliments de l'Estat a l'hora de pagar els deutes pendents a la Generalitat.

Aquest organisme jurídic català ha estat reclamat en els últims mesos com a veu autoritzada per a l'aval de les polítiques d'austeritat. El 2011, en canvi, s'hi van presentar dues reclamacions, a les acaballes de l'any, per la reducció de l'IRPF en la paga de Nadal dels funcionaris i el decret en què l'executiu català prorrogava el pressupost. L'any passat també es va demanar dictamen per l'ús del català com a llengua d'acollida dels immigrants i l'aval en temes menors, com el pla estatal de protecció civil i el decret de qualitat de l'aire per invasió de competències autonòmiques.

LA XIFRA

4
sol·licituds
de dictamen ja han arribat al consell per retallades en sanitat i educació, reforma laboral i noves taxes.

Un consell que va néixer amb la carta catalana

Eliseo Aja, catedràtic de dret constitucional per la UB, presideix el Consell de Garanties Estatutàries, un tribunal constitucional català emanat de l'Estatut i al qual la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 va escapçar atribucions com ara el caràcter vinculant dels dictàmens que emet i que, per tant, no són d'obligat compliment per als governs. Arran de la seva creació el 2009, el Consell de Garanties va substituir el Consell Consultiu en compliment de la carta catalana. La constitució, però, no va estar exempta de polèmica per discrepàncies entre CiU i el tripartit per la representació dins el consell, queixes que en van endarrerir l'aprovació. Les crítiques van anar a més quan els presidents Montilla i Zapatero van proposar Aja per anar al Constitucional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.