Política

Consultes sobiranistes a mig miler d'ajuntaments

Tots els consistoris que integren l'Associació de Municipis per la Independència convocarien el referèndum el mateix dia

Es treballa amb l'horitzó 2013-2014

El 7 de juliol es definirà el full
de ruta en una trobada a Girona


La unió fa la força. Segurament és un tòpic com qualsevol altre, però en el cas de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) té la seva raó de ser. Una entitat que va impulsar l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), i que en pocs mesos ja ha aconseguit aglutinar la meitat dels ajuntaments del país –actualment en són 469–. El repte és articular un lobby local per pressionar el Parlament i el govern per tal d'avançar nítidament, i sense complexos, cap a l'estat propi.

L'estació final és l'organització el mateix dia d'una consulta independentista per part dels consistoris de l'AMI. Seran els alcaldes els que agafaran les regnes d'aquests referèndums, a diferència de l'onada de consultes sobiranistes que va començar a Arenys de Munt i que va estar encapçalada per la societat civil. L'AMI pretén que la cita sigui un èxit i no convocarà la votació fins que no tingui el suport d'un gros important de ciutadans que permeti la victòria del “sí”. Aquesta fita implica, amb tota probabilitat, intentar incorporar Barcelona i aglutinar el 60% de la població –ara estan en un 40%–. Això sí, amb la mirada posada en el 2013-2014.

Què passarà després de la consulta? És fer futurologia, però el president de l'entitat, Josep Maria Vila d'Abadal, espera que les formacions facin un pas endavant i vagin a les eleccions amb un programa independentista després de veure que la majoria de la ciutadania aspira que Catalunya tingui un estat propi. Els alcaldes consideren que la meitat dels municipis del país poden arribar a ser una “força imparable” i se senten legitimitats, perquè les adhesions a l'AMI han hagut de passar per plens i aprovacions per majoria absoluta.

Però abans de preguntar a la ciutadania cal anar pas a pas, segons l'estratègia de l'associació. Incorporar més poblacions, guanyar gruix social, teixir complicitats amb altres entitats com ara l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), bastir ponts amb el govern i el Parlament i fer feina de projecció exterior. “Hem de mirar cap a Europa”, afegeix Vila d'Abadal.

El 7 de juliol hi ha convocada una assemblea general de l'AMI a Girona on estan convocats els representants dels 469 municipis, 23 consells comarcals i la Diputació de Lleida que en formen part. La intenció és marcar les línies de treball per potenciar l'entitat i definir l'estratègia per arribar a l'objectiu final de la consulta. A més es preveu aprovar una resolució per deixar clar que els municipis independentistes només donaran suport al pacte fiscal si suposa la “plena sobirania fiscal de Catalunya”. Però els dirigents de l'AMI també busquen una altra imatge: demostrar l'empenta del municipalisme i que l'independentisme ja té un “braç institucional”.

LES FRASES DELS ALCALDES DE L'AMI

Hem de teixir complicitats amb el govern i el Parlament, i també amb Europa
Josep Maria Vila d'Abadal
PRESIDENT DE L'AMI
La nostra estació principal és el pacte fiscal, però sense allunyar-se de l'anhel de la independència
Pere Vila
ALCALDE DE LLANÇÀ (CiU)
Per a la nostra supervivència necessitem que Catalunya tingui un estat propi
Daniel Masagué
ALCALDE DE TORREDEMBARRA (CiU)
Per arribar a la independència cal sumar entitats, institucions i gent a títol individual
Pere Prat
ALCALDE DE MANLLEU (ERC)
23
consells comarcals
i una diputació, la de Lleida, també integren l'AMI
.
469
poblacions
s'han adherit fins ara a l'associació independentista.
L'AMI té una funció que fins ara no existia. És el braç institucional de l'independentisme
Josep Maria Roigé
ALCALDE DE BALAGUER (CiU)
El PSC no pot estar d'esquena al que la gent vol. Ser dins de l'AMI et permet escoltar i opinar
Ramon Roqué
ALCALDE ST. JOAN abadesses (PSC)
El referèndum s'ha de fer quan el país estigui madur i estant al costat del govern i el Parlament
Ferran Bel
ALCALDE DE TORTOSA (CiU)
Els ajuntaments, al marge de la gestió, hem de contribuir a la llibertat del país o al pacte fiscal
Albert Batalla
ALCALDE DE LA SEU D'URGELL (cIu)
El món local ha de ser present en el procés de sobirania plena i Girona no se'n pot quedar al marge
Carles Puigdemont
ALCALDE DE GIRONA (CiU)

El dret a decidir dels veïns d'Altafulla

Un dels casos paradigmàtics de l'AMI ha estat Altafulla. El seu alcalde, Fèlix Alonso (Alternativa Altafulla), es declara “federalista” i la seva formació, vinculada a l'Entesa pel Progrés Municipal, es va abstenir en una moció perquè el poble entrés a l'associació. El text no va prosperar i els regidors de SI de l'equip de govern van amenaçar de trencar. Per salvar l'entesa es va decidir fer una consulta entre els veïns per veure si s'havia d'entrar o no a l'entitat. El resultat va ser clar i meridià: un 82% dels votants van dir “sí”. Podien votar els majors de 16 anys empadronats a la població amb un cens electoral de 3.967 persones i el percentatge de participació va ser relativament baix, un 13,88% (588 votants). 453 van emetre el vot favorable, 91 en contra i 4 en blanc.“Defensem l'autodeterminació. El poble ha de decidir si vol o no continuar amb l'Estat, encara que hi ha vegades que sembla que no ens vulguin”, rebla Alonso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.