Política

Romà Codina

Alcalde de Lloret de Mar

“Fem un esforç per diversificar el model turístic”

L'alcalde de Lloret confia a ampliar l'oferta turística per atraure més diversitat de turistes

Critica l'actitud del Millor i torna a apostar per l'entrada al govern del PSC per donar “estabilitat”

Evitar aldarulls
Romà Codina ha complert el primer any d'alcalde. Un any “molt difícil”, perquè governa amb minoria i ha de gestionar una difícil situació econòmica. A més, en el record, els aldarulls de l'any passat quan turistes es van enfrontar a la policia. Destaca les noves ordenances i el pacte amb les discoteques per evitar que es repeteixin.
No posaria al turisme jove l'etiqueta de
turisme dolent
Hem fet la proposta al PSC d'entrar al govern més d'una vegada. Ells encara no s'han decidit a
fer aquest pas
[Cas Crespo] M'ha semblat veure entre línies que ha estat
com una persecució personal
No sé si em presentaré a la reelecció. No sé
què passarà d'aquí a tres anys
Un any d'alcalde, quin balanç en fa?
Un balanç positiu. Ha estat un any molt difícil per tot el que ha succeït a Lloret, però en fem un balanç positiu, perquè n'hem tret conclusions que han quedat reflectides en unes ordenances de civisme i via pública. A pesar de les dificultats econòmiques que tenim en aquests moments, hem pogut anar continuant les obres importants com ara la piscina. Hem pogut aprovar el pressupost, que era una dificultat afegida pel fet d'estar en minoria, perquè vam poder arribar a un acord amb el Partit Socialista. També es van aprovar les ordenances fiscals, que era un tema previ al pressupost.
Ha estat complex governar en minoria?
És una altra manera de governar. És més complex. Evidentment has de pactar amb les diverses forces polítiques. I temes que no t'agradarien o que no veus clar que es facin són propostes de la majoria dels grups i s'han de tirar endavant, com per exemple el doble sentit del passeig. El que ha d'imperar és sobretot el seny i la responsabilitat a l'hora de fer les coses i no aprofitar que estàs en minoria per fer-te combregar amb rodes de molí per qualsevol cosa.
L'oposició també els ha obligat a recuperar les mostres comercials.
És un tema que s'ha treballat molt el regidor de Comerç, el senyor Jordi Orobitg, que ha intentat dins d'allò dolent, que seria la massificació d'objectes i d'articles fora la botiga, que estiguin mínimament ordenades. Des de l'equip de govern el que estem fent és buscar la fórmula perquè impactin com menys millor, que sobresurtin com menys millor, que tinguin una altura màxima i que no toquin a terra, perquè quan toquen a terra és quan posen la maleta grossa, la maleta petita, la maleta de viatge i el necesser. Hem d'intentar que a les mostres comercials no es posin segons quins articles, com ara samarretes anunciant segons quines coses, que no hi hagi megàfons o pistoles d'aire comprimit. Que les mostres siguin mínimament dignes.
Tot i així, no es permetran ni al front marítim ni al carrer Sant Pere.
En principi, no. El carrer Sant Pere ha agafat un caire comercial amb moltes botigues que han apostat per més aparador i que ja tenen una dinàmica comercial important. I el front marítim l'hem de potenciar estèticament. Sí que és veritat que encara hi ha entitats bancàries i algunes botigues, però és un lloc de restaurants i terrasses, coses que s'adiuen més amb el turisme.
Com valora l'actitud del principal partit de l'oposició, el Millor?
És una actitud d'estar contra tot. Actitud de criticar per criticar sempre. Al final resulta que estem en minoria i estic parlant més amb els partits minoritaris que no amb ells, perquè no em serveix de res, perquè si dic “blanc”, ells diran “negre”. L'actitud que tenen és d'anar a buscar temes personals i no de conjunt polític de la situació global de Lloret.
Voldria incorporar el PSC dins del govern?
Nosaltres els hem fet aquesta proposta més d'una vegada. Ells encara no s'han decidit a fer aquest pas. En qualsevol cas, nosaltres estem oberts per si algun dia ells es decideixen a voler-ho fer. Entenc que com més dies passen, més complicat és, perquè cada regidor de l'equip de govern va portant més la seva línia de treball i això voldria dir canviar-ho tot. No hem tancat cap porta.
Seria positiu?
Jo crec que sí. Donaria estabilitat al govern.
Com va la relació amb Esquerra al govern?
La veritat és que molt bé. En Jordi Orobitg està fent una molt bona feina, està treballant molt. És una persona seriosa i responsable. I la relació és molt bona. Al final, tots els temes en què tenim alguna diferència els parlem sobradament i contínuament.
Quina és la situació econòmica de l'Ajuntament? Com està la caixa?
Aquest any estàvem gairebé al 92% d'endeutament. I a final del 2012, 2013, ja estarem per sota del 75% de l'endeutament, fet que voldrà dir que l'any vinent podrem fer inversions una altra vegada. No ens hem acollit al pla de l'Estat pel pagament de factures. Hem passat uns mesos difícils, perquè aquí els impostos es cobren a l'estiu. Bàsicament quan s'hagin cobrat aquests impostos ens posarem força al dia amb els pagaments. Aquests mesos s'han endarrerit alguns pagaments a proveïdors, però confio que ens posarem al dia. Una altra cosa és que puguem aprovar el pressupost per a l'any que ve al més aviat possible, si pot ser al novembre que no sigui al desembre, perquè si aprovem el pressupost podrem demanar els crèdits per a inversions. I aquests crèdits per a inversions també ens serveixen per al dia a dia dels mesos més fluixos de l'any: gener, febrer, març...
Com es presenta la temporada turística?
Bé, però incerta. Cada vegada més la gent fa les reserves en línia i a última hora. Des del mateix sector m'han fet arribar diverses incerteses, perquè som a final de juny i aquest mes no ha estat igual de bo que altres anys. Per tant, certa preocupació. Juliol i agost, com sempre, farem gairebé un 100% d'ocupació, però el que ens preocupa no és ja només el juliol i l'agost, sinó que els mesos d'abans o setembre i octubre també siguin bons.
Què s'ha fet al llarg d'aquest any per evitar que es repeteixin els aldarulls de l'estiu passat?
Hi ha dues qüestions importants: les aprovacions de les ordenances de civisme i via pública, amb la formació als cossos de seguretat, sobretot la policia local, perquè tinguin coneixement amb profunditat d'aquestes ordenances i sàpiguen com s'han d'aplicar. I una altra mesura important és haver arribat a un acord amb el sector de l'oci nocturn per l'horari de tancament de les discoteques. L'acord ha estat tancar totes les discoteques a les 5.30 tots els dies de juliol i agost, sense fer diferència entre setmana i caps de setmana. A les 5.30 han de parar la música, han d'apagar els rètols del carrer i obrir els llums. I tenen de les 5.30 a les 6 perquè la gent pugui anar sortint gradualment. Així tothom no surt de cop al carrer i ho fan amb un altre estat d'ànim, més tranquils. Tenen aquesta mitja hora de marge per sortir a la via pública i perquè ho facin més esglaonadament. Si a les sis ja tenim tothom fora i no hi ha res més obert, no els queda més remei que anar cap a l'hotel.
Estan treballant per canviar el model turístic de Lloret?
No parlaria de canvi en el model turístic, perquè estem parlant que aquí a Lloret ve molta gent jove, però hi ha molta gent jove que són molt vàlids com a turistes, que són molt bons turistes. I els valorem molt positivament. Jo no posaria al turisme jove l'etiqueta de turisme dolent. N'hi ha una part que sí, però no tot. El que fem no és canviar de model, sinó donar valor a altres models de turistes. Cada vegada més congressos, més turisme esportiu... L'any que ve, si podem, posarem en marxa la piscina, un altre equipament importantíssim per al turisme esportiu. Donar valor al turisme familiar, que sobretot t'ho demanen els russos quan vénen abans i després de temporada. El turisme d'Imserso, de la tercera edat, i que també és importantíssim quan vénen fora de temporada. Estem fent un esforç important, tant des del sector privat com el públic, per poder diversificar el model turístic, i que Lloret pugui donar molta oferta turística.
Com ha viscut l'afer del monitor acusat d'abusos sexuals?
Amb molta preocupació. M'he reunit amb els pares de les famílies afectades. És un tema molt dur, molt desagradable. És un drama per a les famílies. Esperem que es resolgui de pressa. És un tema que els angoixa molt. Des de l'Ajuntament els ajudem en la mesura en què podem.
Han arribat a revocar el contracte amb l'empresa del monitor?
Sí, sí. El contracte amb el monitor està revocat el 30 de maig. Ja no té cap contracte amb l'Ajuntament. Té ordres d'allunyament, a més a més.
Com ha viscut el cas Crespo?
Personalment el conec. He compartit vuit anys al govern amb ell. Per la coneixença que tinc amb ell i com a amic que és, puc dir que és una persona més que molt honrada i molt treballadora. M'ha semblat veure entre línies que ha estat com una persecució personal. Un tema que ja ha estat jutjat, i el jutge del Tribunal de Comptes li ha donat una sentència favorable; no entenc que després de sis anys es torni a obrir. Només hi veig algun motiu personal. Alguna qüestió que a mi se m'escapa. Des del punt de vista municipal, tinc tota la tranquil·litat del món. Espero que acabi aviat pel seu bé i el de la seva família. Entenc que és un setge, havent-hi com hi ha hagut una sentència favorable.
Es presentarà a la reelecció? Tornarà a ser el cap de llista d'aquí a tres anys?
No ho sé. No sé què passarà d'aquí a tres anys. Ja ho veurem. Aquests quatre anys són molt difícils, per qüestions de caire polític i de caire econòmic, i ja en parlarem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a