Política

CiU obté l'absoluta i el PSC s'enfonsa, segons el CEO

ERC es podria convertir en la segona força al Parlament el 25-N

Un 34,5% de catalans estan indecisos

Un 74% volen la convocatòria d'un referèndum sobre l'estat propi

CiU arrasa i el PSC podria deixar de ser la segona força del país. L'esclat de l'independentisme ha agitat l'electorat de tots els partits i el 25-N hi podria haver canvis insòlits en el comportament de l'electorat. Així es desprèn de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, elaborada per avaluar l'impacte del debat de política general al Parlament. La federació hi obté un 26,3% en intenció directa de vot, cosa que podria propulsar la federació fins a la majoria absoluta. ERC (5,9%) i ICV-EUiA (3,4%) passen al davant d'un PSC (3,1%) que podria fer el seu pitjor resultat. Els partits defensors de l'estat propi, per tant, guanyen pes parlamentari. I és que un 74,% dels catalans estan a favor de la convocatòria d'un referèndum i només s'hi oposen un 19,9%.

La gran cacera electoral, però, serà sobre el vot indecís: un 34,6% no saben què votar. I aquests provenen de l'electorat de tots els partits. La federació és l'única força que creix respecte a l'anterior enquesta d'aquest tipus, elaborada el 2011. La resta, baixa.

CiU: Mas s'imposa

Aquesta vegada, el CEO no ha fet projecció d'escons, però el director de l'ens, Jordi Argelaguet, es va mostrar convençut que CiU disposaria d'una “molt probable” majoria absoluta. Ho justifica per l'avantatge que té, la implantació territorial i el funcionament de la llei d'Hont. L'intent d'Artur Mas de liderar el tsunami independentista de la manifestació de la Diada l'ha situat com el més ben situat per guanyar amb comoditat les eleccions. Ara bé, un 36,7% dels que van votar CiU el 2010 estan indecisos. A Mas li perilla el vot moderat?

El PSC, en caiguda lliure

El percentatge de vot del PSC és “anormalment baix”, segons Argelaguet. Per això considera que, malgrat les xifres, Pere Navarro pot mantenir el segon lloc a la cambra si venç una complexa disputa amb el PP (amb un 2,8%, però amb un alt vot ocult) i ERC. Els vells votants dels socialistes són els que més engreixen la bossa d'indecisos. Un 51,2% dels que van apostar per José Montilla dubten i un 9,5% ja tenen decidit passar-se a CiU. Curiosament, un 59,5% de l'electorat del PSC vol un referèndum sobre l'estat propi.

ERC: repte històric

Oriol Junqueras té “menys possibilitats” que el PP d'usurpar el segon lloc al PSC, a criteri d'Argelaguet. Però la possibilitat del sorpasso obre expectatives noves als republicans. L'enquesta també indica una flaquesa: un 23% dels votants d'ERC es decantarien ara per CiU. Un 28,7% de l'antic electorat republicà, en canvi, encara no té decidida la papereta.

PP: el vot unionista

Els populars s'han abocat a consolidar el vot unionista i el CEO confirma l'encert de la tàctica d'Alícia Sánchez-Camacho. La majoria de l'electorat popular s'oposa al referèndum (un 65,8%). Però també el PP té molts indecisos: un 39,5% dels vells votants no saben què fer. A més, un 13,2% no votaran.

ICV o la democràcia

L'electorat ecosocialista és el més partidari de la celebració d'un referèndum. Un 96,1% el defensen. La desinhibició sobiranista d'Herrera ha situat ICV per sobre del PSC i del PP en intenció de vot. D'altra banda, SI i Cs s'enduen un 1,3% i un 1,4%, respectivament, en intenció de vot.

74,1
És el percentatge
de ciutadans partidaris de la convocatòria d'un referèndum sobre l'estat propi.

Mas guanya el debat amb un 6,4 sobre 10

La millor puntuació dels enquestats sobre les intervencions en el debat de política general al Parlament se l'endú Artur Mas. El president de la Generalitat obté un 6,4 sobre 10 i un 54,8% consideren que el va guanyar. El segueixen en puntuació, per aquest ordre; el republicà Joan Puigcercós (5,2); l'ecosocialista Joan Herrera (5); Alfons López Tena, de SI (4,9); el socialista Xavier Sabaté (3,9); Albert Rivera, de Cs (3,1), i la popular Alícia Sánchez-Camacho (2,6). L'electorat de la majoria de partits puntua Mas entre l'aprovat alt i el notable, amb l'excepció dels populars, que el suspenen.

Un cop acabat el ple en què Mas va convocar les eleccions del 25-N i després que la majoria de la cambra es comprometés a convocar un referèndum, s'ha incrementat l'optimisme ciutadà. Fins ara aquests debats generaven l'opinió majoritària que tot continuaria igual. Aquest cop un 33% creuen que la situació política millorarà, un 30% que no canviarà res i un 30% diu que anirà a pitjor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.