Política

L'Estat imposa el castellà en els cursos per a aturats

Madrid envia un requeriment al govern en què denuncia que les bases dels concursos del SOC “exclouen el castellà”

S'interpreta com un xantatge per no haver de pagar els 191 milions que deu Madrid

El govern espanyol està disposat a utilitzar tota l'artilleria per atacar el model lingüístic català i acaba d'obrir un nou front. L'ofensiva sobre les escoles s'expandeix ara als cursos per a aturats, que Madrid vol que es facin en castellà. Així ho exigeix la subsecretaria del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social en un requeriment que ha enviat a la Generalitat. L'escrit assegura que la convocatòria de subvencions que ha promogut aquest any el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), publicada al DOG el 5 d'octubre, “infringeix l'ordenament jurídic perquè imposa la realització de les accions de formació subvencionada en català i exclou així el castellà”. Com en totes les convocatòries anteriors del SOC, les bases indiquen que els cursos han de ser impartits en català i el material didàctic ha d'estar redactat “almenys en català”.

Fonts del departament de Treball reconeixen que el requeriment enviat per l'executiu no obliga a fer els cursos en castellà, però donen per fet que “l'exigència hi és implícita”. És més, creuen que s'està vinculant el canvi d'idioma al pagament dels 191 milions d'euros que el govern espanyol deu a la Generalitat perquè aquesta pugui desenvolupar les polítiques actives d'ocupació d'aquest any i que a dia 20 de desembre encara no ha rebut.

“Aquest requeriment és una excusa de mal pagador per dilatar encara més la transferència o no fer-la mai”, va assegurar ahir un portaveu del Departament de Treball, dirigit per Francesc Xavier Mena, que hi va afegir: “Des de la conselleria no entenem que amb els nivells d'atur que tenim, el govern espanyol es preocupi per aquest tema i no per pagar-nos els diners necessaris per formar aturats i inserir-los laboralment”.

Dels 191 milions d'euros que deu Madrid, en depenen més d'un miler d'entitats que col·laboren amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, entre patronals, sindicats, ajuntaments i entitats amb i sense ànim de lucre. Els cursos de formació d'aturats s'enduen 40 milions d'euros i en aquesta última convocatòria s'han seleccionat fins a 351 entitats.

LA XIFRA

40
milions
es destinen a cursos de formació d'aturats segons el pressupost de polítiques actives 2012.

Un mes per estudiar la resposta

Els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant ara com respondre al requeriment del govern espanyol. Des de l'11 de desembre, quan va rebre l'escrit, el govern té un mes per moure fitxa. El document consta de quatre planes i inclou sentències del Tribunal Constitucional que destaquen que “la definició del català com la llengua pròpia de Catalunya no pot suposar un desequilibri del règim oficial de cooficialitat d'ambdues llengües en perjudici del castellà”. “Traslladada la doctrina al cas estudiat –diu el requeriment– sembla raonable que s'apreciï la vulneració del règim constitucional de cooficialitat lingüística”, ja que “s'exclou el castellà” de les classes subvencionades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.