Política

Els crítics demanen que el PSC defensi més la consulta

Els socialistes tornen a tenir una executiva convulsa, amb queixes i esmenes contra el paper del partit en el debat de la declaració de sobirania

Navarro admet “discrepàncies” amb el PSOE

Els sectors més partidaris del dret a decidir dins del PSC es van tornar a fer notar amb força ahir a la reunió del partit en la que s'havia de decidir la posició sobre la declaració de sobirania. Van exigir un compromís més gran amb la consulta a Catalunya i desvincular el dret a decidir de la reforma federal de l'Estat. El PSC va presentar ahir la seva proposta després d'una intensa executiva –que va acabar amb quaranta minuts de retard– en què una desena de veus van demanar canvis i esmenes sobre la proposta inicial de la direcció.

Els més crítics van demanar, segons fonts presents a l'executiva, que la proposta de resolució deixés clar que “la sobirania recau en el poble de Catalunya”, que situés en el primer lloc del text el dret a decidir i, finalment, que no és vinculés la reforma federal amb la consulta. Tot i això, la majoria de membres de l'executiva, tant crítics com oficialistes, es van mostrar d'acord en la filosofia general de la proposta. “Tots vam demanar que CiU i ERC retirin la reivindicació de l'estat propi de la seva proposta”, va expressar una font consultada. La lectura de Navarro era més benèvola: “Hi ha hagut alguna diferència a l'executiva, però de caire jurídic. En els continguts polítics hi ha un consens general”, va admetre.

L'executiva va fer un debat viu i obert, amb veus crítiques habituals, com les de Marina Geli i Joan Ignasi Elena, del corrent Avancem, però també amb d'altres no tan habituals, com les de Francesc Vallès, Iolanda Pineda, Jordi Martí i Lluís Miquel Pérez. Sembla que no ha agradat la posició del PSOE contra el dret a decidir, malgrat que el PSC el dugués en el programa electoral. Alfredo Pérez Rubalcaba va assegurar dissabte que “la resta d'Espanya mai no acceptarà que una part decideixi sobre quelcom que afecta al tot”. “I el PSOE tampoc”, va subratllar.

Navarro va reconèixer, tant dins de l'executiva com a fora, que hi ha discrepàncies amb el PSOE en la qüestió de la consulta, però va apostar per continuar dialogant per convèncer-los que una consulta als catalans sobre la relació amb Espanya és la
millor opció. Justament l'exdiputada i membre de l'executiva, Laia Bonet, va significar-se per les seves crítiques al PSOE. Segons ella, els socialistes haurien de fer efectiu el federalisme, però “no val enganyar, ja que la reforma de la Constitució i el dret a decidir no són cartes intercanviables. Ambdues són necessàries”.

TWITTER: @sergipicazo

Iolanda Pineda deixa el Senat

L'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda haurà de deixar el seu escó al Senat un any i dos mesos després d'haver-hi entrat. El PSC, després dels mals resultats a les eleccions catalanes del 25-N, es queda amb un sol senador per designació autonòmica. S'havia d'escollir entre ella i José Montilla, i la direcció socialista ha escollit l'expresident. Es dóna la circumstància que Oriol Pujol, president del grup de CiU, va prometre que no tornaria a votar Montilla després que l'expresident
digués que durant el franquisme també s'impulsaven consultes. Avui la junta de portaveus inclourà la votació dels senadors en l'ordre del dia del proper ple del Parlament el dia 23 de gener. ERC i ICV-EUiA també tindran un senador i CiU, quatre. Els republicans ja han posat sobre la taula el nom d'Ester Capella, i l'exconseller Joan Saura seguirà per part d'ICV-EUiA. CiU ja va anunciar que l'exconseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, substituiria Jordi Vilajoana, ara secretari general de Presidència. Els altres tres senadors de CiU són Eva Parera, Josep Maldonado i Coralí Cunyat, però encara s'ha de confirmar la seva continuïtat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.